RSS

You are here

Михајловићева са „Новинаркама против насиља“: Заједно у борби против насиља над женама

Потпредседница Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, састала се данас са групом „Новинарке против насиља“, са којом је разговарала о заједничкој сарадњи у борби против насиља над женама у Србији.

 

„Поред државе и невладиног сектора који се бави борбом против родно заснованог насиља, што кроз стварање законодавног оквира и конкретних активности подршке жртвама насиља, али и превенцијом насиља, трећи важан стуб у овом процесу су медији, који имају велику одговорност и без којих не можемо много да урадимо“, изјавила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе похвалила је иницијативу групе новинарки да се окупе са циљем да допринесу унапређењу извештавања када је насиље над женама у питању и  истакла да ће Координационо тело пружити подршку раду ове групе.

 

„Наш заједнички циљ је да кроз сарадњу и подршку подигнемо свест јавности о томе колико је насиље штетно, али и да укажемо на то да се о насиљу не извештава таблоидно и сензационалистички јер то штети женама, жртвама насиља и целом друштву. Статистика је поразна и зато морамо да радимо више на превенцији насиља, да заједно градимо ненасилно друштво“, рекла је она.

 

Маша Милеуснић, чланица групе „Новинарке против насиља“, захвалила је потпредседници Владе, рекавши да је Координационо тело важан партнер ове групе и да кроз заједнички рад треба да истичемо да је насиље велики друштвени проблем.

 

„Наш задатак је да истакнемо одговорност медија у борби против насиља над женама. Насиље није приватан, појединачни проблем, већ погађа цело друштво и не смемо дозволити да се кроз извештавање о почињеном насиљу врши секундарна виктимизација жена, већ да се достојанство жртве очува, а о проблему говори на професионалан начин“, рекла је Милеуснићева.

 

Она је додала да је група „Новинарке против насиља“ јавна и отворена за све колегинице које желе да дају свој допринос бољем и професионалнијем извештавању о насиљу над женама и превенцији насиља.

 

Потпредседница Владе сагласила се са предлогом новинарки да се формира база одговорних и професионалних саговорника из државних институција, који неће правити додатну штету када говоре у медијима о овој теми, посебно када се насиље догоди.

 

Како би се подигла свест медија и унапредио квалитет медијског извештавања о родно заснованом насиљу, као једна од компоненти пројекта „Интегрисани одговор на насиље над женама и девојчицама“ основана је група „Новинарке против насиља“, коју за сада чини више од 25 новинарки и уредница истакнутих националних медија.