RSS

You are here

Михајловићева са UN Women: Подршка Координационом телу за родну равноправност и у будућности

Досадашња сарадња са UN Women и подршка коју ће Координационо тело за родну равноправност добити од Агенције УН за родну равноправност биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе и председнице Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зоране Михајловић, са Јаником Глемареком, замеником директорке UN Women, и Мариом Ноел Ваезом, програмском директорком UN Women за цео свет.

„Одличан састанак са UN Women, која је препознала Координационо тело за родну равноправност и све оно што Влада и ово тело чине у последњих пар година у области родне равноправности. UN Women је наш важан партнер, разговарали смо и о новим пројектима и будућој сарадњи“, изјавила је Михајловићева.

Потпредседница Владе је истакла да је Србија препозната у Уједињеним нацијама и целом свету и по родно одговорном буџетирању.

„Србија је у свој буџет увела родну компоненту, што значи да сваке године у нашим буџетима водимо рачуна да новац који се издваја користе равноправно и мушкарци и жене. По томе смо препознати у целом свету, представљамо тзв. студију случаја (case study), и данас све државе у свету изучавају шта је Србија урадила по овом питању“, рекла је она.

Јаник Глемарек, који је и помоћник генералног секретара УН Антонија Гутереша, похвалио је досадашње напоре Србије на унапређењу родне равноправности, истакавши да је значајно што Србија на челу институције за родну равноправност има потпредседницу Владе.

„Кључ успеха у родној равноправности је координиран рад државе и цивилног сектора и ви сте у томе добар пример. Значајне резултате постигли сте кроз родно одговорно буџетирање, нове законе у овој области, али и ИПА програм који сте недавно покренули. UN Women ће наставити да пружа подршку Координационом телу, јер ценимо сарадњу и партнерство у унапређењу родне равноправности у Србији“, рекао је Глемарек.