RSS

You are here

Михајловићева: Следеће године почетак изградње брзе пруге Београд-Ниш, за брзине од 200 км/ч

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је, гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи, да ће се поред модернизације брзе пруге од Београда до Будимпеште градити и брза пруга до Ниша, за брзине од 200 километара на сат.

„У питању је инвестиција процењене вредности од две милијарде евра, радићемо је са кинеским партнерима који имају пуно искуства на оваквим пројектима. Овде није реч само о повезивању градова, већ о регионалном повезивању, јер нема важнијег магистралног коридора од Коридор 10“, рекла је она.

 

Михајловићева је подсетила да се у железницу није улагало деценијама и да је и по наводима Светске банке Србија пропустила неколико инвестиционих циклуса у железници.

„Када је цела Европа развијала железнички саобраћај, ми смо тада стали, веома погрешна одлука. Држава данас улаже у железницу, то нам је стратешки важно. Завршетком ових пројеката постаћемо много конкурентнији од Коридора четири, који пролази кроз Румунију и Бугарску. Морамо много тога упоредо да радимо, да задовољимо основне потребе, али и да идемо у корак са модерним технологијама“, рекла је она.

 

Потпредседница Владе подсетила је и да ће следеће године бити завршена деоница брзе пруге од Београда до Новог Сада, да ће такође започети и градња брзе пруге од Београда до Ниша, као и да ће се градити и пруга до Прешева, у сарадњи са европским партнерима.

„Поред железнице, пуном паром се ради и у друмском саобраћају. Радови се изводе на деоници Сремска Рача - Кузмин, Рума-Шабац-Лозница, расписује се тендер за Ниш-Плочник. Ниједно градилиште није затворено, свакодневно смо на вези са извођачима да помогнемо где треба, јер нам је свима стало да се ради, то је од огромног значаја за нашу економију“, закључила је она.