RSS

You are here

Михајловићева: Споразум из Вашингтона важан за нашу економију и односе са САД

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је у јутарњем програму ТВ Хепи да је споразум који је председник Александар Вучић потписао у Вашингтону од огромног значаја како за економију наше земље, тако и за даље унапређење билатералних односа са САД.

 

„Дипломатски односи са САД трају 139 година. Овим споразумом наше односе додатно унапређујемо. Америчка развојна агенција је у фебруару била у Србији и тада смо разговарали о великим инфраструктурним пројектима који су део овог економског споразума, реч је о ауто-путу Ниш-Мердаре-Приштина и прузи до Приштине. Вредност ових инвестиција износи 3,7 милијарди евра. Ако томе додамо и брзу пругу Београд-Ниш, инвестиције ће прећи 5,5 милијарди евра“, рекла је она.

 

Михајловићева је подсетила и да досадашње америчке инвестиције износе милијарду долара, те да је запослено више од 20.000 људи.

„У претходних десет година Америка је све присутнија у Србији, захваљујући спољној политици председника Вучића. Ми смо незаобилазна рута и то треба да искористимо, да наши људи живе боље. Америчка развојна агенција има могућност инвестирања ван САД у износу од 60 милијарди долара и ми треба да из тога извучемо оно најважније за нас, а то је да градимо инфраструктуру“, додала је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе рекла је и да је за Србију најважније повезивање са регионом, те да председник Вучић води такву политику годинама уназад.

„Није се ово десило одједном. О изградњи ауто-пута од Ниша до Приштине говорили смо и раније, када су нас многи, почев од Јеремића, критиковали, не схватајући да на тај начин стварамо услове за бољи живот наших грађана. Наша земља је показала да је отворена и да нам је приоритет повезивање са регионом. Данас у Србији имамо инвестиције свих - од европских, кинеских, руских, до америчких. Милијарде евра су у инвестицијама и сви желе да раде овде, нудећи најбоље услове“, рекла је она.