RSS

You are here

Михајловићева: Србија је данас стабилна и може да гради шест нових ауто-путева

„Имајући у виду политичку стабилност и финансијску консолидацију, држава данас може да стане иза сваког великог инфраструктурног пројекта, који се граде годинама и веома су вредни. Определили смо се да Србију повежемо са регионом много више него што је то био случај до сада и градимо шест нових ауто-путева“, изјавила је данас у Сремској Митровици потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, соабраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је истакла да је у мају започела изградња деонице Прељина-Пожега, која је део ауто-пута „Милош Велики“, као и ауто-пута ка БиХ од Сремске Раче до Кузмина, те да ће ускоро кренути радови и на изградњи Моравског коридора.

 

„За Фрушкогорски коридор, који је подељен на пет секција, завршена је пројектно-техничка документација за прве четири секције. Почињу разговори о закључивању комерцијалног уговора са кинеском компанијом ЦРБЦ и реално је да се изворима финансирања бавимо крајем ове и почетком наредне године  и да следеће године почну радови“, рекла је она.

 

Михајловићева је додала и да ће у четвртак са Европском инвестиционом банком потписати уговор о финансирању изградње ауто-пута Ниш-Мердаре-Приштина.

 

„За прву деоницу од Ниша до Плочника прекосутра потписујемо са ЕИБ-ом уговор о финансирању у вредности од 100 милиона евра, као и уговор о инвестиционом гранту вредном 40 милиона евра“, изјавила је Михајловићева.

 

Она је рекла и да се, поред тога, ради пројектно-техничка документација за други део прстена ка БиХ, од Пожеге до Котромана.