RSS

You are here

Михајловићева: Србија је спремна да гради ауто-пут Београд-Сарајево било којом трасом

Србија је спремна да гради ауто-пут ка Сарајеву и повеже се са БиХ било којом трасом коју одреде, када се договоре између себе, изјавила је за Тањуг потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

Она каже да би тај ауто-пут могао да се гради кроз Србију преко Котромана, али и преко Сремске Митровице, и додаје да се нада да ће се у првој половини 2018. године знати траса којом ће тај ауто-пут ићи кроз БиХ.

Михајловићева је подсетил да је Србија спремна да гради ауто-пут Београд-Сарајево било којом трасом, а да су разговори о том пројекту започети са БиХ још прошле године на састанку свих чланица западног Балкана и ЕУ. "Оно што би сада могао да буде наш закључак јесте да је Србија спремна да се повеже са БиХ, где год то БиХ буде рекла да је њена рута. Ми смо за сада мислили да иде преко Котромана и да када завршимо деоницу Коридора 11 Прељина - Пожега завршимо и 62 км до границе и да се ту повежемо са БиХ", навела је Михајловићева.

Потпредседница Владе је рекла да је Србија спремна и за градњу нашег дела преко Сремске Митровице, уколико се БиХ можда одлучи за ту руту. "Ми смо спремни и за то, чак је та траса преко Сремске Митровице за око 14 километара краћа", додала је Михајловићева и истакла да Србија за пројекат градње ауто-пута Београд-Сарајево има потребне просторне планове и да ће већ радити и идејни пројекат.

"Ми се надамо да би, ипак, негде у првој половини следеће године требало да знамо куда би могао тај ауто-пут да иде, да бисмо могли да кренемо са пројектно-техничком документацијом, као и да почнемо да разговарамо о уговору о финансирању", додаје она.

Михајловићева је рекла да су са члановима Председништва БиХ вођени разговори о потписивању међудржавних споразума у Савету министара БиХ за реконструкцији свих 11 мостова између Србије и БиХ, на шта Србија такође чека већ дуже време.

"Србија је издвојила шест милиона евра за ту намену и потребна документација са српске стране је углавном готова", каже потпредседница Владе. "Али, ми не можемо да почнемо да радимо док Савет министара БиХ не буде усвојио тај међудржавни споразум", додаје она.

Михајловићева је рекла да је са члановима Председништва БиХ разговарано и о мосту на Дрини Љубовија-Братунац, који је Србија завршила у предвиђеном року, али да БиХ треба да изгради заједнички гранични прелаз. "Ми и ту чекамо споразум у Савету министара БиХ, који ће омогућити да направе један гранични прелаз како би мост могао да се користи", додала је она.

 

Извор: ТАЊУГ