RSS

You are here

Михајловићева: Србија на Самиту у Софији потписује нове уговоре

На Самиту шефова влада Кине и 16 земаља централне и источне Европе наредне недеље у Бугарској, биће потписан комерцијални уговор за последњу деоницу брзе пруге Београд-Будимпешта, од Новог Сада до Суботице, у вредности од око милијарду евра.

"А радови на овој деоници морали би да почну следеће године", каже потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић.

Колико је Кинеска иницијатива "Један појас - један пут", у оквиру које се одржава Самит у Софији, важна за нашу државу, најбоље говори податак да кинеске инвестиције у Србији, пре свих у инфраструктуру, износе више од пет милијарди евра, каже министарка.

"Али не заборавите да је ту и Железара Смедерево и друге инвестицје које радимо или које ћемо радити са Кином и за нас је то од великог значаја зато што имамо стратешки споразум између НР Кине и Србије", каже Михајловићева. 

На Самиту у Софији биће потписан и Меморандум за реконструкцију и рехабилитацију пруге на Коридору 10, између Ниша и Прешева (деоница Београд - Ниш - Прешево - македонска граница). 

"Последњих неколико година приоритет у транспортној инфраструктури је пре свега железница. Коридори се раде, ауто-путеви се раде, неки се завршавају, неки нови крећу али железница је на првом месту".

Меморандум који ће бити потписан односи се на железницу између Београда и Ниша, односно Ниша и Прешева, и веома је значајна за Србију, напомиње министарка јер "ми немамо пројектно-техничку документацију за тај железнички коридор".

"А врло је важно да кад горе имамо, ка северу од Београда ка Будимпеште брзу пругу, онда морамо завршити јужни део, ако хоћемо да заиста сарађујемо са другим државама", објашњава Михајловићева.

Циљ је, каже, да Србија буде транзитна држава, пре свега за карго саобраћај, а "радови на тим деловима пруга Коридора 10 би могли реално да почну средином следеће године", оцењује Михајловићева.

Одговарајући на питање, да ли држава има капацитет да реализује све пројекте који се уговарају, истиче:

"За све пројекте које смо уговорили ми смо потпуно спремни да их радимо. За ово што потписујемо, Србија је потпуно спремна".

Говорећи о значају Србије у иницијативи "16+1" и Самиту у Бугарској, каже да наша земља има највише кинеских инвестиција у односу на друге чланице иницијативе и да је највећа вредност тих инвестиција управо у нашој земљи. "Тако да Србија на ову конференцију и све друге са Кином иде отвореног срца", каже Михајловићева. 

На питање како види критике појединих званичника ЕУ да јачање кинеског утицаја на Западном Балкану и Србији може имати негативан утицај на економије чланица Уније, Михајловићева каже да не треба заборавити да управо Европа има значајне односе и са Кином и Русијом, а да је Србија мала држава која се налази на таквој позицији да мора да искористи све могућности како би се развијала. 

"Ми имамо инвестиције и кредите из многих међународних финансијских институција али исто тако и из Руске Федерације и Кине и мислим да свака врста затварање Србије у том смислу није добра".

Напомиње да су сви уговори, било да је реч о онима са Кином или Русијом, у складу са законима и европским стандардима.

"Била би велика штета за Србију да треба сада да се опредељује, да ли ће само да користи инвестиције из Америке или Европске уније или само из Русије. Ми ћемо користити све што можемо у складу са нашим обавезама и законима", поручује министарка.

На питање да ли постоји могућност да се наредни Форум иницијативе "Један појас - један пут" одржи у Србији, као што је то предложио председник Србије Александар Вучић прошле године у Пекингу, Михајловићева каже да ће држава учинити све да до тога дође.

"Ми ћемо учинити све да се следећи форум одржи у Србији, имаћемо следеће године Форум министара инфраструктуре, а када је реч о ''великом Форуму'' учинићемо све да он буде у Србији".

 

Извор: ТАНЈУГ