RSS

You are here

Михајловићева: Србија отворена за инвестиције и сарадњу с америчким компанијама у области инфраструктуре

Потпредседница Владе Републике Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, и амбасадор Сједињених Америчких Држава (САД) у Србији Кајл Скат потписали су данас, у присуству председника Републике Србије Александра Вучића и секретара за трговину САД Вилбура Роса, Меморандум о разумевању o сарадњи у области инфраструктуре између Владе Републике Србије и Владе САД.

 

“За Владу Србије модернизација инфраструктуре је приоритет у развоју, а захваљујући пројектима које смо реализовали у претходних неколико година препознати смо као земља отворена за све инвестиције које доносе Србији повезивање са суседима, нова знања и нове технологије”, рекла је Михајловићева поводом потписивања меморандума.

 

“То очекујемо и од овог меморандума, који даје могућност да се после најбољих европских, кинеских, руских и других компанија, повежемо и са највећим америчким компанијама које желе да раде у Србији, али и да са нама поделе добру праксу из света у вези са припремом пројеката и израдом студија и анализа које могу да допринесу бољем квалитету и већој ефикасности инвестиција у инфраструктури”, додала је потпредседница Владе.

 

Потписаним меморандумом потврђује се заједнички интерес јачања пословних веза између две државе и промовисање учешћа америчких компанија у сектору инфраструктуре Србије, уз подршку одговарајућих институција, агенција и програма САД. Ова намера биће реализована тако што ће Србија омогућити размену информација о приоритетним инфраструктурним пројектима са САД, док ће САД са своје стране промовисати учешће америчких компанија у инфраструктурним пројектима у Србији и пружати информације америчким приватним компанијама о потенцијалним могућностима финансирања пројеката.

 

Меморандумом се изражава и намера да се у Србији подстиче стварање инвестиционог оквира који је отворен и недискриминаторски и даје једнаке услове за све. Такође, обе стране потврђују важност високих стандарда који се односе на здравље, безбедност, животну средину, рад, транспарентност и добро управљање инфраструктурним пројектима, као и подршку отвореним и одговорним тендерским процедурама и процедурама набавки.