RSS

You are here

Михајловићева: Српско небо је сигурно, градимо нови и модернији контролни торањ

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас са директором Kонтроле летења Србије и Црне Горе (СМАТСА) Предрагом Јовановићем радове на изградњи новог контролног торња на Аеродрому “Никола Тесла” и том приликом изјавила да улагања државе у ваздушни саобраћај захтевају и нов модеран контролни торањ, те да је инвестициони програм СМАТСА вредан 120 милиона евра.

 

Михајловићева је рекла да је српско небо сигурно и да тако треба да остане, нарочито у времену када очекујемо нове дестинације и руте.

 

“Српско небо такође треба да подржи и нове аеродроме које градимо. Поред “Николе Тесле”, аеродрома са бројним могућностима за развој и инвестицијама путем концесије вредним преко 700 милиона евра, развијамо и краљевачки аеродром с циљем да постане највећи карго аеродром у региону. Подигли смо и нишки аеродром, који је прошле године имао 440.000 путника. Поред торња у Београду, крајем следеће године крећемо у изградњу контролног торња у Нишу”, рекла је она.

 

Потпредседница Владе рекла је и да ће нови контролни торањ бити висок 75 метара, за разлику од постојећег који је стар 60 година и висок 40 метара.

 

“То нам говори да радимо по свим светским стандардима и најмодернијим технологијама, развијајући ваздушни саобраћај тако да је он данас део света. И није случајно да имамо директан лет до Њујорка, као што нису случајни ни велики рад и улагања у овај сектор”, рекла је она.

 

Предраг Јовановић подсетио је да се овде поред новог торња гради и анекс постојећег објекта.

 

“Ово је највећи и најважнији пројекат у модернизацији система контроле летења. Градимо торањ висине 75 м са куполом на врху од 100 квм, са најмодернијим софтверима и уређајима. Радови су започели 24. фебруара, а рок за завршетак је 550 дана, односно септембар следеће године. Радови су се одвијали и за време ванредног стања, уз поштовање свих мера заштите. Хвала потпредседници Владе и Министарству на подршци”, рекао је он.