RSS

You are here

Михајловићева: У 2017. завршетак Коридора 10 и ауто-путa од Обреновца до Прељине

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, каже да ће у 2017. бити завршена изградња Коридора 10 кроз Србију, као и комплетиран ауто-пут од Обреновца до Прељине на Коридору 11.

Михајловићева је у разговору за Тањуг рекла да ће у 2017. Кинези заједно са домаћим подизвођачима завршити две деонице Коридора 11, од Обреновца до Уба и од Лајковца до Љига, укупне дужине око 50 километара.

Са те две деонице у саобраћај ће моћи да се пусти и већ изграђена деоница ауто-пута Уб - Лајковац, дуга око 12,5 километара, а ауто-пут од Љига до Прељине је пуштен у саобраћај у новембру 2016. године. "Са кинеским деоницама имаћемо комплетан ауто-пут од Обреновца до Прељине, што ће бити јако важно за грађане", рекла је Михајловићева.

Она је најавила да ће у марту почети и изгадња деонице од Сурчина до Обреновца на Коридору 11, заједно са кинеским партнерима. "Радови на деоници Сурчин - Обреновац почињу првог дана грађевинске сезоне", нагласила је Михајловићева. Она је додала да је све спремно за почетак радова на тој деоници, пошто су завршени пројектна документација и процес експропријације земљишта.

Када је реч о Коридору 10, остало је да се заврши источни крак од Ниша до бугарске границе код Димитровграда, као и на југу Србије кроз Грделичку клисуру и деоница Српска Кућа - Левосоје код Бујановца.

Михајловићева је рекла да је један од приоритета и завршетак обилазнице око Београда, од Остружничког моста до Бубањ потока, а радови ће почети у априлу заједно са Кинезима и Азербејџанцима.

У 2017. ће почети и градња ауто-пута од Ниша до Мердара, а биће настављена и припрема за реализацију пројеката градње два регионална коридора.

То су Фрушкогорски коридор од Руме до Новог Сада са тунелом кроз Фрушку гору и Моравски коридор од Појата до Прељине који ће повезати коридоре 10 и 11.

Министарка је додала да ће, осим градње ауто-путева, током 2017. бити рехабилитовано и скоро 200 километара путева у Србији.

Михајловићева је рекла да ће у другој половини 2017. почети и радови на модернизацији пруге Београд - Будимпешта, која ће бити реализована заједно са Русима на делу Стара Пазова - Нови Сад, а на осталим деоницама кроз Србију у партнерству са Кином.

"Један од приоритета биће реформа катастра", навела је Михајловићева за Танјуг и истакла да ће катастар бити много бољи и ефикаснији него што је то сада случај.

У Србији је у 2016. години изграђено укупно 128 километара ауто-пута и рехабилитовано је девет деоница пута у дужини од 124,6 километара.

Такође, у 2016. је обновљено укупно 110 километара пруге на којима су могуће брзине веће од 100 километара на час.

Купљено је, такође у оквиру руског кредита, 27 нових дизелмоторних возова за 100 милиона долара.

У 2017. очекују се и завршетак изградње моста Љубовија-Братунац заједно са пристуном саобраћајницом и заједничким граничним прелазом, Жежељевог моста преко Дунава у Новом Саду, као и реконструкције деонице барске пруге од Ресника до Ваљева у дужини од 77,6 километара и модернизације пруга на југу Коридора 10...

Међу циљевима је и брже спровођење Закона о озакоњењу бесправно саграђених објеката, захваљујући запошљавању додатних 1.046 људи у локалним самоуправама.

 

Извор: ТАНЈУГ