RSS

You are here

Михајловићева у Братунцу: Политика председника Вучића и српске владе је повезивање региона

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, посетила је данас Братунац и заједно са министром комуникација и промета Босне и Херцеговине Војином Митровићем обишла изграђени мост Братољуб и потписала Споразум о изградњи заједничког граничног прелаза, као и Споразум о одржавању и реконструкцији међудржавних мостова између Србије и БиХ. Потписивању је присуствовао и амбасадор Србије у БиХ Александар Ђорђевић.

 

Михајловићева је овом приликом подсетила да је мост завршен 2017. и да очекује да до марта следеће године буду завршени и радови на изградњи заједничког граничног прелаза прве категорије.

 

“Зато су ови радови сада најважнији. Да омогућимо да се народи повезују, јер је регионално повезивање најважнији услов за развој наших држава, а то је политика председника Србије Александра Вучића и наше владе. Потписали смо два важна споразума. Србија је обезбедила у буџету 15 милиона евра за одржавање шест мостова, док ће осталих пет одржавати БиХ. Мостови су нас у прошлости раздвајали, а данас нас спајају”, рекла је она.

 

Потпредседница Владе подсетила је и на друге  важне инфраструктурне пројекте које Србија реализује у циљу повезивања са БиХ и регионом.

“Вредност пројеката који нас повезују са БиХ износи 1,7 милијарди евра. Градимо ауто-пут Сремска Рача - Kузмин, одатле ћемо даље реконструисати пут до Бјељине. Затим градимо ауто-пут и брзу саобраћајницу  Рума-Шабац-Лозница. Градићемо и пут Слијепчевићи-Бадовинци. Трудимо се да будемо што ближи у спајању наше две државе. Такође, заједнички ћемо тражити и начине да обезбедимо железничку везу између Београда и Сарајева, што је једнако важно. Због свега тога можемо очекивати раст трговине и услуга, као и боље услове животе наших грађана и грађанки”, рекла је она.

 

Министар Митровић рекао је да је потписивање ова два споразума веома важан тренутак за Републику Српску, Босну и Херцеговину и Србију.

“Мост Братољуб је завршен још 2017. Године, али се чекало до децембра 2019. како би се усагласили политички ставови три народа. Изградња новог граничног прелаза Братунац додатно ће повезати две земље и убрзати промет робе и путника, на задовољство свих нас. Хвала Србији и председнику Вучићу на изградњи моста Братољуб. И други споразум је важан, донели смо заједничку одлуку о одржавању 11 мостова. У питању су битни пројекти за обе земље, за развој овог подручја и економије и унапређење живота грађана“, рекао је Митровић.

 

Александар Ђорђевић изјавио је да му је као амбасадору Србије задовољство да народу на овим просторима преда на употребу мост Братољуб.

“Надам се да ће остали радови бити завршени до марта следеће године. Мостови на Дрини су одувек били извор живота два народа. А Србија, као најмногољуднија држава на Балкану, има обавезу да гради добре односе и везе са свима”, рекао је Ђорђевић.