RSS

You are here

Михајловићева: У јуну почетак изградње ауто-пута Београд-Сарајево

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас с инвеститором, пројектантом и извођачем радова на будућем ауто-путу Београд-Сарајево о динамици и почетку радова на изградњи деонице кроз Србију Сремска Рача-Кузмин, која је планирана за јун ове године.

 

„Изградња ауто-пута Београд-Сарајево важна је не само за Србију и Босну и Херцеговину, него и за цео регион. Наш стратешки циљ је повезивање с регионом, што уз економску и политичку стабилност и инфраструктурни развој значи и бољи живот наших грађана. Очекујем од свих вас пуну посвећеност да се неопходна документација припреми и радови на деоници Сремска Рача-Кузмин започну у јуну”, рекла је Михајловићева.

 

Комерцијални уговор за израду планова детаљне регулације,  пројектовање и изградњу деоница ауто-пута Београд-Сарајево између Владе Републике Србије, Јавног предузећа „Путеви Србије” и турске компаније „Ташјапи“, потписан је 19. децембра 2018. године у Београду.

 

Деоница Сремска Рача-Кузимин дуга је око 17 километара, а вредност радова износи око 220 милиона евра, док је деоница Пожега-Котроман дуга око 60 километара, а вредност радова је око 830 милиона евра.

 

Изградњом ауто-пута Београд-Сарајево, Србија добија могућност да се повеже с европским Коридором пет, који повезује Мађарску, Хрватску и БиХ, а БиХ са коридорима 10 и 11 унутар Србије, односно са ауто-путем Београд-Шид, као и саобраћајницом преко Пожеге.

 

Састанку је присуствовао Зоран Дробњак, директор „Путева Србије“, који су инвеститор пројекта, Милутин Игњатовић, директор Саобраћајног института ЦИП, као и пројектант и представник турске компаније „Ташјапи“, која ће изводити радове.