RSS

You are here

Михајловићева у Прањанима: За Меморијални комплекс операције “Халијард” 70 милиона динара

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас са председником Републике Александром Вучићем обележавању 76. годишњице Операције „Халијард“ у Прањанима код Горњег Милановца. Она је овим поводом изјавила да је захваљујући иницијативи председника Вучића, и уз огромно залагање Министарства грађевинарства, за само месец дана изграђен меморијални комплекс какав српски и амерички народ и заслужују.

 

Михајловићева је истакла да вредност целог комплекса, који обухвата меморијални центар у облику авиона Ц-47 којим је вршена евакуација америчких војника и писту, износи 70 милиона динара.

 

“На иницијативу председника Вучића, тај новац је обезбеђен из државног буџета и уплаћен „Халијард фондацији“. Велику подршку пружили су и градови Чачак и Горњи Милановац, као и неколико јавних предузећа – „Аеродроми Србије“, ЕПС, „Скијалишта Србије“ и „Телеком Србија“. Српски народ заслужује да има меморијални центар као подсетник на храброст и чојство које су показали 1944. спасавајући савезничке војнике. Овај комплекс остављамо као заоставштину младим генерацијама, да заувек памте подвиге српских жена и мушкараца у борби против зла”, рекла је она.

 

Потпредседница Владе додала је да би сви требало да будемо поносни на храброст наших народа и радосни због пријатељства које је српски народ у ратним годинама изградио са америчким.

 

“Србија и САД ову пожртвованост и пријатељство никада нису заборавили. Уверена сам да ће наши односи у будућности бити још бољи, чему доприноси одговорна политика председника Александра Вучића и српске владе. Нека Галовића поље буде симбол темеља наших будућих односа и сарадње”, закључила је она.

 

У склопу комплекса на простору од 17 хектара изграђен је меморијални центар у облику авиона Ц-47 на површини од 2.500 м2, писта са природном подлогом дужине 600 м, хелиодром и паркинг за авионе и аутобусе. Реализација пројекта подразумевала је све активности - од решавања питања земљишта, израде пројектно-техничке документације, до изградње комплекса.