RSS

You are here

Михајловићева: У Србији 59 хиљада градилишта, живот не сме да стане  

“Сва градилишта у Србији раде и ниједно није затворено у време епидемије корона вируса. Тренутно је на њима ангажовано 5.700 људи, гради се 290 км нових ауто-путева, што је са рехабилитацијама и реконструкцијама око 600 км укупно. За сада нема заражених међу радницима, ми морамо да научимо са живимо са короном, јер живот не сме да стане”, изјавила је јутрос потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је гостујући у јутарњем програму ТВ Хепи рекла да су грађевинари показали да умеју да се организују и да сачувају градилишта.

 

“Ми данас у Србији имамо 59 хиљада градилишта, што је за 16 хиљада више у односу на исти период прошле године. У Србији се гради, грађевинари живе у камповима, научили су да живе са короном, да се сачувају и наставе да раде свој посла. Здравље је на првом месту, али морамо водити рачуна и о економији”, рекла је Михајловићева.

 

Михајловићева је рекла и да је вредност тренутних инвестиција 417 милијарди динара као и да су интензивирани радови на изградњи Моравског коридора, ауто-пута Сремска Рача - Kузмин и деонице од Прељине до Пожеге.

 

Потпредседница Владе подсетила је да је реч о четвртој највећој кризи у последњих 150 години. 

 

“Свет је у озбиљној рецесији, све прогнозе из марта данас су горе по економију. То ће се преливати и на земље у развоју и важно је да уцинимо све сто можемо да економија не трпи. Пројекције су да ће у свету пад друштвеног производа бити -9 одсто, у ЕУ -10 одсто. Процене ММФ-а су да ће Србија имати најнижи пад јер је мала економија и може да буде еластичнија, али то не значи да треба да се опустимо. Зато је битно да грађевинарство ради и да ниједног тренутка није стало”, закључила је она.