RSS

You are here

Михајловићева у УН: Србија препозната у свету по родној равноправности

Потпредседница Владе и председница Координационог  тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић, присуствовала је данас свечаном отварању 62. заседања Комисије УН за статус жена у Њујорку и том приликом истакла важност тога што Србија има представника на овако значајном скупу.

„Србија и Координационо тело којим председавам препознати су по ономе што смо у претходне три године урадили на унапређењу родне равноправности. Нигде у свету женама није лако, па ни код нас, зато је наш задатак да стварамо једнаке услове за жене и мушкарце“, рекла је Михајловићева.

Потпредседница Владе подсетила је да је Србија у претходних неколико година унапредила свој законодавни систем, усвојила Стратегију и Акциони план за родну равноправност, али и увела Индекс родне равноправности и родно одговорно буџетирање.

„Поносно могу да кажем да је Србија данас добар пример за многе земље по достигнућима у овој области, посебно ако говоримо о родно одговорном буџетирању и Индексу родне равноправности“, рекла је она.

Антонио Гутереш, генерални секретар Уједињених нација, рекао је да данас живимо у доминантно мушком свету у ком влада доминантно мушка култура и да је то разлог због чега је оснаживање жена важно.

„Сексистичко понашање и стереотипи распрострањени су свуда – у владама, цивилном сектору, уметности, медијима. Градећи равноправно друштво, омогућавамо женама да остваре своје потенцијале, али и стварамо стабилно друштво. Сви мушкарци треба да се укључе у борбу за родну равноправност и због тога сам ја поносни феминиста“, рекао је Гутереш.

Извршна директорка Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) Пумзиле Мламбо-Нгчука изјавила је да је унапређење положаја сеоских жена важно за остваривање циљева одрживог развоја у Агенди 2030.

„Сви знамо значење речи женска права, али да бисмо их остварили морамо предузети акције. Од овогодишњег заседања очекујем да поделимо примере добре праксе и изнедримо решења за жене на селу, које представљају вишеструко дискриминисану категорију жена“, рекла је извршна директорка UN Women на свечаном отварању заседања Комисије УН за статус жена.

Обраћање потпредседнице Владе Србије проф. др Зоране Михајловић пред Комитетом УН за статус жена предвиђено je у уторак од 10 часова по локалном времену (15 часова по средњоевропском).