RSS

You are here

Михајловићева: Уложићемо више од три милијарде евра у комуналну инфраструктуру

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је да ће у комуналну инфраструктуру у целој Србији бити уложено више од три милијарде евра.

 

Она је објаснила да ће бити уложено близу 2,5 милијарди евра кроз пројекте у комуналној инфраструктури у 70 градова и општина у целој Србији, као и близу 900 милиона евра кроз пројекте који се реализују са различитим међународним партнерима.

“У 2021. години биће уложено готово 900 милиона евра у комуналну инфраструктуру у Београду, Батајници и још неколико градова у Србији, из пројеката са KfW банком и кинеским партнерима, са којима радимо пречистач у Београду. Вредност инвестиције у систем за пречишћавање отпадних вода који градимо са кинеским партнерима процењује се на око 470 милиона евра, а са европским партнерима реализоваћемо сличан пројекат у Батајници”, рекла је Михајловићева за ТВ Прву.

 

Она је нагаласила да је комунална инфраструктура услов опстанка и развоја и да се у овој области реализују инвестиције каквих није било претходних 40 или 50 година. “Крећемо са још једним новим програмом, у 70 градова и општина, који ће имати потпуно уређену канализациону мрежу, и све друго што је потребно, од фабрика вода до постројења за пречишћавање отпадних вода. У тај пројекат биће уложено близу 2,5 милијарди евра”, рекла је Михајловићева.

 

Говорећи о радовима на великим инфраструктурним пројектима, Михајловићева је рекла да се ради на свим градилиштима, од брзе пруге Београд-Будимпешта, до градилишта 250 километара нових ауто-путева. “Свуда се ради, на неким градилиштима и у три смене, и поносна сам на сваког грађевинара који данас ради. Немамо тренутно заражених ни изолованих радника, а као Министарство смо понудили подршку 24 сата свим извођачима, да градилишта наставе да раде, јер ћемо се тако лакше изборити са економском кризом која постоји у целом свету, па и код нас”, навела је Михајловићева.