RSS

You are here

Михајловићева: Уместо бандера, избројте до 177, за толико места смо у свету напредовали по грађевинским дозволама

“Свима који доводе у питање број градилишта у Србији поручила бих да уместо што броје бандере, изброје до 177, јер је толико земаља Србија победила и од толико држава је боља по издавању грађевинских дозвола. Били смо на 186. месту, готово последњи, а данас смо девети у свету захваљујући реформи коју смо спровели у грађевинском сектору уводећи електронске грађевинске дозволе”, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обилазећи градилиште изградње брзе пруге Београд-Будимпешта. 

 

Михајловићева је рекла и да су медији најбољи сведоци свега што радимо у грађевинарству и инфраструктури, јер су са нама били и у Грделици, источном краку Коридора 10, на градилиштима за изградњу станова за службе безбедности, „Београду на води“ и другима. 

 

“Не можете а да не видите кранове када улазите у неки град. А где су градилишта, ту су и бандере, сшо више градилишта, више и бандера. Данас имамо 61.303 активна градилишта, што је за 16.000 више у односу на исти период прошле године, док смо их 2014. имали 1.500. Знају се процедуре, дозволе се издају електронски, нико од нас то не одређује”, рекла је она. 

 

Михајловићева је додала и да захваљујући грађевинарству имамо привредни раст, те да је удео грађевинарства у БДП-у данас 5,6 одсто у односу на 3,2 одсто 2014, а да је у првом кварталу ове године вредност радова већа за 24 одсто. 

 

“Ово су подаци и ово је живот који живимо. Јасно је колико смо напредовали и то показују и међународни показатељи. Пре десет година нисте могли ни да видите једно овакво градилиште, јер их није ни било”, закључила је она.