RSS

You are here

Михајловићева: Вредност пројеката који спајају Србију са регионом 13 милијарди евра

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, обишла је данас са Војином Митровићем, министром комуникација и промета БиХ, и Ђорђем Поповићем, министром саобраћаја и веза Републике Српске, радове на изградњи ауто-пута Сремска Рача - Kузмин, деоницу моста преко Саве. Обиласку радова присуствовао је и амбасадор Турске у Србији Танжу Билгич.

 

Михајловићева је изјавила да је важно да грађани знају колико радимо на регионалном повезивању, те да ово није само питање изградње ауто-пута и моста, већ и интегрисаних граничних прелаза који ће допринети бржем кретању људи и робе, мањим транспортним трошковима и скраћењу чекања на границама.

 

“Важно је да се као регион повежемо, јер то значи биље услове живота за наше грађане, да остану да живе у овим крајевима. Србија учествује са 13 милијарди евра у инфраструктурним пројектима који нас повезују са регионом, било да је реч о БиХ, Црној Гори, Мађарској, Македонији или Албанији. За овај ауто-пут и мост издвојили смо 220 милиона евра и верујем да ће мост за две и по године бити завршен, како извођач обећава”, рекла је она.

 

Михајловићева је подсетила да су почетак радова на мосту прошле године обележили председници Србије и Турске, Александар Вучић и Тајип Ердоган, као још један знак добрих односа две државе и два председника.

 

“Многи су били скептични, али све што смо започели да градимо ми и завршавамо, то смо показали. Поред ове деонице, са БиХ ћемо се повезати и преко ауто-пута Пожега-Kотроман, где ћемо такође имати један гранични прелаз. Уз интегрисане граничне прелазе на Братољубу, овом мосту и Kотроману, процене су да ће се транспортни трошкови смањити за 25 одсто”, најавила је Михајловићева.

 

Војин Митровић рекао је да овај мост и ауто-пут повезују Србију, Републику Српску и БиХ и значе много за народ Срема и Семберије, али и за две државе.

“Време ће показати колико је овај ауто-пут значајан. Стварамо предуслове за бољи развој и живот грађана са обе стране реке. Ови мостови спајају народе, али и привреде као важне чиниоце развоја наших држава. Хвала потпредседници Михајловић и председнику Вучићу јер су препознали значај овог пројекта”, изјавио је Митровић.

Министар Ђорђе Поповић захвалио је потпредседници Владе на подршци у реализацији овог пројекта, те нагласио да радови теку по уговореној динамици.

“О значају моста не треба трошити речи, увек је повезивао Србију, Републику Српску и БиХ. Завршили смо процес експропријације и планске документе, што су неопходни услови за изградњу деонице ауто-пута са наше стране. Рача више неће бити уско грло нити сметња у добрим односима две државе”, рекао је он. 

 

Амбасадор Билгич рекао је да немамо времена за губљење и да радове изводи озбиљна турска компанија.

“Заједно смо уложили пуно труда да пројекат успе, уз велику подршку Владе Србије сигуран сам да ће пројекат бити завршен на време”, рекао је Билгич.

 

У име извиђача радова, фирме „Ташјапи“, обратио се потпредседник компаније Емре Токмак и рекао да овај мост повезује две нације.

“Kао извођач радова испунићемо све обавезе по плану, осећамо одговорност како према својој држави Турској, тако и према Србији и БиХ”, рекао је он.