RSS

You are here

Михајловићева: Заједно са извођачима чинимо све да градилишта на великим инфраструктурним пројектима раде

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, разговарала је данас са представницима грађевинских компанија који раде на највећим инфраструктурним пројектима у области друмског, железничког и водног саобраћаја, као и на пројектима комуналне инфраструктуре и изградње станова за припаднике служби безбедности о функционисању градилишта и заштити радника у условима пандемије COVID-19.

 

„Веома је важно за нашу економију да сва градилишта у Србији раде и да су активна. Било да је реч о пројектима у путној, железничкој, водној или комуналној инфраструктури, као и о становима за службе безбедности, извођачи су максимално организовани и воде рачуна о безбедности радника – од заштитне опреме, преко начина како их довозе на посао, до тога где су смештени. Засад нема заражених радника нити оних у изолацији, што не значи да то не може да се деси“, рекла је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе истакла је да ће Министарство и даље бити ту да пружи подршку извођачима и радницима у свим изазовима док траје епидемија.

„Данас смо се договорили и да у кабинету 24 сата буду доступни моји млади саветници које представници извођача могу да позову у било ком тренутку уколико се појави неки проблем да помогнемо да се реши. Важно је да компаније наставе да спроводе све прописане мере за сузбијање заразе, али и да постоје јасни планови и процедуре у случају да неко од радника на градилишту буде заражен. Важно је да сачувамо здравље радника, али и да обезбедимо да се радови несметано изводе. Јер градилишта која раде и активно радно становништво важни су за нашу економију која од тога зависи“, рекла је Михајловићева.

 

Представници компанија информисали су потпредседницу Владе о мерама које предузимају да се спречи ширење заразе на градилиштима.

Мере које извођачи примењују укључују, поред осталог, држање дистанце, организацију састанака путем видео-позива, као и рад у мањим групама, како би се спречило евентуално ширење заразе. 

 

Према речима представника компанија, појачане су мере хигијене у камповима и канцеларијама, обезбеђене довољне количине заштитне опреме и прилагођена је организација кад је реч о превозу, исхрани, смештају радника и радним просторима. Такође се води рачуна о правовременој изолацији заражених и тестирању запослених с којима су били у контакту.

 

Састанцима са потпредседницом Владе присуствовали су представници кинеских компанија ЦРБЦ, ЦРИЦ и „Пауер Чајна“, азербејџанског „Азвирта“, америчког „Бехтела“, „Руских железница“ (РЖД), „Интеграла“ из Републике Српске, компанија „Штрабаг“, „Војпут“, турског „Ташјапија“, „Миленијум тима“, „Еуробилда“, „Бест изградње“, СЕТ-а, „Љуба инвеста“, „ГПД Кеја“, „Градинга“, „Самекс групе“, „Стандард групе“, „ГП градитеља“, „Феромонта“, „Електромонтаже“, „Грома холда“, „ДСД Ноела“, као и представници ЈП “Путеви Србије”, “Коридора Србије”, „Инфраструктура железнице Србије“ и „Електропривреде Србије“.