RSS

You are here

Михајловићева започела кампању „16 дана активизма" у Србији

„Готово половина жена у Србији, односно 1,7 милиона њих, доживи неки вид насиља, било да говоримо о физичком, психичком, економском или о сексуалном узнемиравању и прогањању. Цео свет ће наредних 16 дана, и Србија такође, скретати пажњу на то колико је насиље недопустиво и да сви заједно против тога морамо да се боримо“, изјавила је данас потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равнорпавност, проф. др Зорана Михајловић.

 

Она је, најављујући кампању „16 дана активизма против насиља над женама“, истакла да насиље превазилази институције и законе, који су усклађени са међународним документима, да је присутан висок ниво стереотипа и предрасуда, те да је неопходна још већа едукација, која креће од малих ногу, из породице.

 

„У претходних 11 година 320 жена је убијено у породичном и партнерском насиљу, 400 деце су остали сирочићи. Сви заједно смо заказали и када само једна жена трпи насиље, а камоли када изгуби живот. Жене су данас више охрабрене да насиље пријаве, говоримо више о тој теми и важно је да, не само у ових 16 дана, већ целе године, радимо на томе да насиље спречимо. Хвала медијима јер пратите ову тему, рачунамо на вашу подршку и током кампање“, рекла је она.

 

Сем Фабрици, шеф Делегације ЕУ у Србији, рекао је да се насиље не дешава само у Србији, већ у целом свету, те да сви имамо како колективну, тако и индивидуалну одговорност да урадимо нешто да то спречимо.

 

„Као муишкарац, али и као муж, отац, брат и син, и као представник Европске уније, наставићу да пружам допринос борби против насиља над женама и девојчицама. Ове године изашли смо са овим аутобусима са важним порукама, да подигнемо свест грађана о штетности насиља, које има различите форме, може бити и економска зависност, родна неједнакост, неприступачност здравственој заштити, али и сексуално и физичко насиље“, рекао је Фабрици.

 

Јелена Секулић из Агенције Уједињених нација за родну равноправност и оснаживање жена (UN Women) рекла је да готово свака трећа жена у свету доживи неки облик насиља, и да је UN Women у сарадњи са Координационим телом и Делегацијом ЕУ ове године изместио кампању на улице, како би шира јавност била упозната са проблемом насиља.

 

„Важно је да се наши суграђани и суграђанке запитају и размисле када виде ове поруке, јер можда је неко из њиховог блиског окружења жртва насиља. Свако од нас познаје некога ко је доживео неку врсту насиља, с обзиром на статистику“, рекла је она.

 

Глобална кампања „16 дана активизма“ обележава се у целом свету и почиње 25. новембра Међународним даном борбе против насиља над женама и завршава се 10. децембра, када се обележава Међународни дан људских права. Циљ кампање је подизање свести јавности и предузимање активности за сузбијање насиља над женама и девојчицама.