RSS

You are here

Михајловићева: Завршетак Коридора 10 велика победа Србије

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, рекла је данас да ће саобраћај на ауто-путу кроз Грделичку клисуру бити пуштен у суботу, 18. маја, чиме се после 30 година практично завршава изградња Коридора 10.

 

 “У суботу отварамо цео јужни крак Коридора 10, више се неће ићи магистралним путевима, већ искључиво ауто-путем, чиме смо показали да можемо да завршимо један овако велики пројекат. То је велика победа за Србију и победа свих инжењера и радника који су радили на изградњи Коридора 10 и има огроман значај за регионално повезивање Србије”, рекла је Михајловићева у јутарњем програму РТС-а.

 

Она је нагласила да ће грађани Србије од суботе моћи и изблиза да се увере о каквом грађевинском подвигу је реч кад буду пролазили деоницама кроз Грделичку клисуру. “На тим деоницама је уграђено 250.000 тона асфалта, склоњено 650.000 кубика камена, изграђена два тунела и 33 моста, укључујући и два највиша моста у Србији, измештане су железничка пруга и речно корито да би се изградио ауто-пут”, додала је она.

 

Током лета, према њеним речима, биће пуштене у саобраћај и преостале деонице на источном краку Коридора 10, ка Бугарској, као и ауто-пут од Обреновца до Прељине.

 

Она је најавила да ће у петак, 17. маја, у 12 часова, у присуству председника Србије бити обележен почетак радова на изградњи деонице од Прељине до Пожеге на Коридору 11, што је један од три нова ауто-пута која почињу да се граде овог лета. 

 

“У питању је деоница вредна скоро 500 милиона евра, такође захтевна за изградњу, јер ће трећину трасе чинити мостови и тунели, међу којима ће бити и тунела који ће бити дужи од оних у Грделичкој клисури”, рекла је Михајловићева.

 

Она је додала да је на лето планиран почетак радова на још два ауто-пута који су део новог инвестиционог циклуса: Моравског коридора, односно ауто-пута Појате-Прељина, и деонице ауто-пута Београд-Сарајево од Сремске Раче до Кузмина.