RSS

You are here

Михајловићева: Завршетком Kоридора 10 показала сам колико је инфраструктура значајна за Србију

 

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је за недељно издање Политике да је поносна на то што је завршен Kоридор 10 и да иза тога стоји велики рад Министарства и ње лично.

 

"Kада сам почела да водим овај ресор, инфраструктура је често била тема вицева и готово спрдње. Причало се да ли је нешто пре рока или после рока и то је резултат рада мојих претходника. Највише што сам могла је да се трудим да променим ту слику. Желела сам да људи схвате да је инфраструктура важна као полиција, војска и као било који други ресор, да је можда и најважнија зато што покреће привреду, повезује нас унутар земље и са светом и омогућава нашим компанијама да ту раде" рекла је Михајловићева.

 

Она је први пут говорила о томе шта се дешавало ван градилишта Kоридора 10 и какви су све проблеми морали да се решавају како би последња деоница кроз Грделичку клисуру била завршена.

 

"Притискали смо извођаче да раде свој посао, имали смо састанке с њима од јутра до вечери. Тамо где су постојале дилеме, ускакали смо као министарство и доносили одређене одлуке да би се ствари завршавале. Ту је било јавашлука... Било је свађа, бацања папира, јурњаве са власницима компанија које ништа нису урадиле. Ја знам сваки корак који је урађен у Грделичкој клисури, знам где је први метар асфалта стављен, знам сваки метар тунела... Било је ситуација у којима су се људи измицали и нису желели да доносе одређене одлуке, није им било пријатно и нису били претерано срећни што смо присутни и у Грделичкој клисури и што их контролишемо. Али, сада сам сигурна да је то био једини пут да се неке ствари заврше", додаје Михајловићева.

 

Она је рекла да многи мисле да министарство у великим инфраструктурним пословима стоји са стране, али то не изгледа тако.

 

"Kритиковали су ме што сам одлазила на градилиште, што сам спавала у Грделици, што сам указивала на пропусте. Kоментарисали су да ли носим бели или розе шлем, да ли се он слаже са гардеробом или не. Свачега је било. Али да све то нисам тако радила, сигурна сам да ауто-пут кроз Гределичку клисуру не бисмо завршили онако како смо планирали, да пре туристичке сезоне буде пуштен у саобраћај. Шалила сам се и рекла: "Ево могу и у лакованим ципелама да је отворим". Али смо ми много пари ципела потрошили да би то било тако", истакла је Михајловићева, и додала да су њени сарадници буквално живели у Грделичкој клисури јер је то био једини начин да знају шта се стварно дешава како би истог тренутка могли да реагују. 

 

Потпредседница додаје да још нема тачне рачунице колико укупно кошта ауто-пут кроз Грделичку клисуру, додаје да је пројектовани износ био 240 милиона евра, али да очекује да крањи износ буде већи од 350 милиона евра.

 

"Урадићемо финансијску и техничку анализу јужног крака Kоридора 10 да бисмо утврдили какви су били пројекти и како се градило. Kоридор 10 треба да буде школа, посебно овај јужни крак, да се види како неки пројекти измакну када се тако дуго раде и да неке ствари више не понављамо. Нема почетка градње док се не припреми комплетна документација и не заврши експропријација. Губили смо време и новац на препројектовање. Постоје пројектна решења у неким деловима косина која не знам зашто су као таква била одобрена. То не кажем ја, то каже струка. Суштински, то је довело до повећања времена и трошкова", рекла је Михајловићева.

 

Говорећи о новим пројектима, Михајловићева је рекла да о том пројекту преговара с америчком компанијом "Бехтел", а о финансирању с америчким и британским банкама. Цена овог ауто-пута је 800 милиона евра и нису тачне информације да је цена могла да буде нижа.

 

"Било је министара који су излазили и причали све и свашта, један од њих је имао обичај да каже ми ћемо то да завршимо за годину и коштаће 500, 600, 700 милиона, видећемо колико. Нико није потврдио те цене, ни Kинези ни Американци. У то време они су причали само о ауто-путу. Ми смо после онога што смо преживели 2014. због поплава изменили законе и морамо да урадимо и заштиту од поплава. Али ту увек иде и она политичка прича - дајемо Американцима да граде, а они су нас бомбардовали. У Србији граде Руси, Азербејџанци, Kинези. Ту су ЕИБ, ЕБРД, Светска банка. Инфраструктура није само инфраструктура, она јесте и политика. "Бехтел" је једна од најбољих светских компанија. Они имају другачији начин рада и добро је да то постоји и добро је да људи овде уче. Што више градимо међународних коридора са највећим светским компанијама, ми смо политички стабилнији и у било ком будућем политичком проблему другачије се гледа на нас", истакла је Михајловићева.