RSS

You are here

Михајловићева: Желимо једну царинску испоставу са свим суседним земљама  

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, изјавила је данас на ТВ Пинку да Влада Србије са суседним земљама интензивно ради на успостављању једне царинске испоставе, како би се убрзао транспорт робе и како би Србија, као транзитна земља, искористила свој положај.


"За нас транзит значи огроман новац, а Србија јесте транзитна земља и најкраћи пут ка Западној Европи. Требало би да се потрудимо да теретна возила бирају Коридор 10 преко Србије, уместо Коридора 4 преко Бугарске и Румуније“, рекла је Михајловићева.


Возила која тренутно пролазе кроз Србију на граници пролазе две царинске контроле, док Влада ради на томе да се успостави једна - заједничка, што ће убрзати пролазак возила, која се, рецимо, на граници с Мађарском задржавају и по неколико сати.

 
Она је рекла да се на заједничком граничном прелазу већ ради у оквиру пројекта изградње моста Љубовија-Братунац, а да је о томе било речи и јуче приликом посете грчког премијера Алексиса Ципраса Србији.


Потпредседница Михајловић навела је да је са грчком делегацијом било речи и о пројекту модернизације пруге до луке Пиреј, што ће скратити време путовања од Београда до Солуна са тренутних 49 на 26 до 27,5 часова. Она је поменула и да се са кинеским партнерима интензивно ради на модернизацији пруге Београд–Будимпешта.


Михајловићева је рекла да ће железнички Коридор 10 у Србији бити завршен за две до две и по године, додајући да за око 150 километара пруга тек треба да буде уговорена модернизација, те да ће њима возови моћи да се крећу брзинама од 100 до 150 км на сат.

 

Потпредседница Владе рекла је да се надзире и крај радова на друмском Коридору 10, те да очекује да ће он бити готов већ ове године.


Због деоница на којима ради грчка компанија “Актор”, а на којима је дошло до продужетка рока за завршетак радова, Министарство ће до 8. фебруара размотрити нови предлог динамичког плана те фирме који је јуче представио председник “Актора” Димитриос Кутрас. Она је навела да је предлог Министарства да се, ако треба, укључи и додатна компанија како би се посао завршио, а крај радова очекује у овој години.


Поводом данашњег састанка са покрајинским премијером Игором Мировићем, Михајловићева је рекла да ће данас бити речи о инфраструктурним пројектима, али и о томе ко ће бити надлежан за одржавање путева у Војводини.