RSS

You are here

Михајловићевој за реформу деценије награда “Реформатор године” за 2016.

 

Потпредседница Владе Србије и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, добитник је овогодишње награде “Реформатор 2016”, коју додељује Национална алијанса за локални економски развој (НАЛЕД) за спроведену реформу деценије – увођење електронске грађевинске дозволе.


Потпредседница Михајловић, која је награду за реформатора године добила и за 2014. годину, истиче да је за деценијске реформе веома заслужан тим који води, а са којим је свакодневно радила како би Србија одржала корак са земљама из окружења.


“Реформатор за деценијске реформе јесте тим фантастичних људи, одличних стручњака, тим посвећених, одговорних и страствених људи са којима радим. И за то им хвала”, поручила је Михајловићева, наводећи да без њеног тима не би било могуће видети Србију у топ 10 реформатора света – а Србија то данас јесте.


Пре две године, подсетила је, Србија је на Дуинг бизнис листи Светске банке по критеријуму добијања грађевинских дозвола била на готово последњем, 186. месту. А данас је, захваљујући заједничком раду, по том критеријуму скочила на 36. позицију.


“За мање од две године претекли смо 150 земаља света”, истакла је Михајловићева, и захвалила НАЛЕД-у, као поузданом партнеру Министарства у спровођењу реформи.


Она је захвалила и амбасадорима Сједињених Америчких Држава, Велике Британије, Швајцарске и Европске уније на несебичној помоћи у преношењу знања и искуства који су омогућили да Србија брже напредује.


“Хвала вам што вам никада није било тешко да нас охрабрите и помогнете нам. Искрено верујем да бизнис – исто као и религија – има моћ да промени свет. Ми мењамо амбијент, мењамо своју земљу, мењамо свет за све оне који долазе, за будуће генерације према којима имамо дужност и обавезу да им оставимо развијено и модерно друштво”, рекла је она.


Потпредседница Михајловић је са присутнима поделила и лични утисак о томе како је јутрос свом 14-годишњем сину објашњавала о каквом је признању реч.


“Рекла сам му да се Србија развија оном брзином којом отвара нова радна места, а да би тога било, мора бити и инвестиција, нових фабрика. А за то су потребне грађевинске дозволе, на које се данас у просеку чека пет дана, а некад се чекало по неколико година. Рекла сам му да смо, од земље на зачељу у свету, радом стигли у првих 10 земаља по спроведеним реформама”, наводи она.

 

Он је, преноси Михајловићева, између погледа у “плејстејшн” и игрице, кратко рекао: „Екстра! Настави док Србија не буде прва!“

 
“Због њега и свих нових генерација, ми ћемо наставити док не будемо најбољи. А вас све позивам да будете уз нас, да помогнете да што брже стигнемо до места најбољег”, поручила је потпредседница Михајловић.