RSS

You are here

Милијарду евра у модернизацију српске железнице

У  Србији ће у наредне три године бити модернизовано 500 километара пруга, а укупна вредност инвестиција износи милијарду евра, изјавила је данас потпредседница владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, отварајући деоницу Сопот Космајски-Ковачевац на железничком Коридору 10.

 

"Коначно српске железнице стају на ноге и после 20 година, можемо да кажемо да ћемо у наредне три године модернизовати 500 километара пруга у Србији", поручила је Михајловић и честитала представницима железница Дан зелезничара Србије - 15. септембар.

 

 

"Драги железничари, честитам вам ваш дан и надам се да ћемо га још дуго славити и сваке године отварати модернизоване и новоизграђене пруге. Пре 131 године пуштена је у саобраћај прва пруга Београд-Ниш којом су возови ишли 35 километара на сат, данас је ова пруга модернизована и пројектована брзина је 120 километара на сат   и спаја и исток и запад, рекла је Михајловић на свечаности којој су пристуствовали амбасадор Рускс Федерације Александар Чепурин  представници редставници пословодства предузећа “Инфраструктуре железнице Србије” и руске компаније “РЖД интернешнел“.

 

Пруга Сопот Космајски-Ковачевац је отворена на традиционалан железнички начин тако што је отправник послова железничке станице у Сопоту Космајском дао сигнал након чега је прошао воз.

 

Деоница Сопот Космајски - Ковачевац је дуга 18,4 километра, а брзина саобраћаја је након ремонта повећана са 30 на 120 километара на сат. Вредност радова је 11, 8 милиона долара, а финансирани су средствима руског кредита за железницу укупне вредности 800 милиона долара.