RSS

You are here

Миливојевић: Садња младица храста у Савинцу, конзервирање старог храста

На иницијативу Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре у селу Савинац следеће седмице почеће садња младица храста, а трупло храста, старог више од шест векова, биће конзервирано и сачувано, изјавио је данас Никола Миливојевић, саветник потпредседнице владе Зоране Михајловић.

 

Миливојевић је додао да ће следеће седмице почети и радови на уређењу порте цркве Светог Саве у Савинцу и изградња парка у којем ће бити засађене храстове младице.

 

"Храст који се налазио на траси аутопута Београд-Јужни Јадран биће претворен у споменик на начин на који ће то одредити стручне институције. Пре свега ће ту црква да се пита, а онда и локална заједница. У договору са свима ћемо доћи до коначног изгледа односно уређења порте цркве", рекао је Миливојевић.

 

Нацрт пројекта већ постоји, а у његовој изради помогли су Институт ЦИП и ЈП Србијашуме, нагласио је он. "Током следеће седмице очекујемо почетак радова на уређењу дворишта цркве, које ће добити потпуно освежен изглед. То ће бити један нови почетак за Савинац и грађане локалне заједнице", закључио је Миливојевић.