RSS

You are here

Модерна пруга до Панчева до 1. новембра 2016.

Потпредседница Владе и министар грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић и председник Руских железница Владимир Јакуњин обишли су данас радове на прузи Београд-Панчево и најавили да ће та деоница бити завршена пре рока, 1. новембра 2016. године, и да ће њоме возови моћи да иду брзином од 120 километара на сат.

 

Михајловић је истакла да је Србија од прошле године почела интензивно да користи руски кредит од 800 милиона долара, намењен модернизацији српских желеница, а којим се финансира и реконструкција пруге од Панчевачког моста у Београду до станице Панчево главна, у дужини од 15 километара.

 

"Ово је први пут у последњих 20 година да Србија улаже у модернизацију железничке инфраструктуре, што је неопходно како бисмо се возили одговарајућим брзинама, а не као сада 20, 30 километара на сат", рекла је Михајловић новинарима у Панчеву.

 

Она је поручила да ће радови на модернизацији и реконструкцији постојећег колосека, као и изградњи другог колосека од Боеграда до Панчева бити завршена пре рока, с обзиром да су се Руси добро показали и да имамо добро искуство са њима.

 

На питање новинара када ће нови штајцарски Штадлерови возови почети да саобраћају српским пругама, она је рекла да ће то бити почетком јуна.

 

Јакуњин је истакао да је железнички правац Београд -Панчево веома значајан и да је претходних годину дана пуно урађено на тој деоници. "Радови ће бити завршени и пре рока", поручио је он.

 

Вредност радова на деоници Београд - Панчево је 91 милион долара, од чега је 78 милиона обезбеђено из руског кредита, а око 13 милиона долара, односно 15 одсто вредности кредита, обезбедила је Србија, на име учешћа.

 

Руски кредит обухвата и реконструкцију 112 километара на Коридору 10, реконструкцију пруге Стара Пазова - Нови Сад и обнову барске пруге кроз Србију у дужини од 200 километара, као и испоруку 27 нових руских дизел моторних возова.