RSS

You are here

Модернизација брзе пруге Београд-Будимпешта почиње до краја године

Пројекат модернизације пруге Београд-Будимпешта развија се предвиђеном динамиком, стручњаци из Србије и Кине усаглашавају ставове изнете у посебним студијама изводљивости како би се дошло да заједничког документа који би омогућио почетак модернизације брзе пруге до краја године.

 

Ово је оцена изнета да данашњем састанку у Влади Србије на ком је потпредседница Владе Србије, проф. др Зорана Михајловић разговарала Вангом Шијатаоом, замеником председника кинеске државне комисије за развој и реформе који је предводио кинеску делегацију.

 

„Желимо да почнемо на време. Ово је значајан пројекат за Србију, сви желимо да модернизујемо ову пругу која ће бити значајан европски транспортни правац за проток робе и путника“, рекла је Михајловић на припремном састанку са кинеском страном уочи Трилатералног састанка Србије, Мађарске и Кине који ће бити одржан у четвртак у Будимпешти.

 

„Веома је важно да се држимо свих рокова које су три премијера договорила“, поручила је Михајловић речима да је неопходно доћи до најефикаснијег модела финансирања који ће бити у складу са аранжманом са Међународним монетарним фондом на који се Србија обавезала.

 

Обе стране су се сложиле да се у Будмипешти формира трилатерална Радна група која ће се бавити овим питањем.

 

Ванг је истакао да ће Студија изводљивости која ће бити дефинисана до краја јула бити база свих наредних активности.

 

„Имамо још пуно посла. Сви желимо добар аранжман како бисмо до краја године започели пројекат“, рекао је Ванг.

 

Он је поздравио напоре Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и досадашње залагање да се овај стратешки инфраструктурни железнички пројекат што пре реализује.

 

Ови разговори, наставак су договора који су у децембру у Београду на Самиту Кине и 16 земаља централне и источне Европе, тројица премијера Србије, Мађарске и Кине, Александар Вучић, Виктор Орбан и Ли Кећијанг договорили.