RSS

You are here

Мушкарци и жене равноправни у свим сферама

Захваљујући Закону о равноправности жена и мушкараца који је данас усвојен на седници Владе слободно можемо да кажемо да оба пола сада имају потпуно равноправан положај у свим сегементима нашег друштва, каже потпредседница Владе Србије и председница Координационог тела за родну равноправност проф. др Зорана Михајловић.

 

„Овим законом, на коме смо радили више од годину дана, створене су потпуно једнаке шансе за економски развој и жена и мушкараца у Србији. Женама више неће смети да постављају питања „кад планирате да се породите“, или „пошаљите нам фотографију“ приликом конкурисања за посао. И труднице неће моћи да изгубе посао само зато што ће постати мајке“, каже Михајловић.

 

Она додаје и да закон прописује равноправно учешће жена и мушкараца у управљачким и надзорним телима за образовање, науку, културу, информисање и спорт. Такође, и у међународним телима (ОЕБС, Савет Европе, регионалне институције) биће идентичан број мушкараца и жена.

 

После усвајања овог закона много више пажње даваће се превенцији насиља над женама, а не да се као до сада бавимо последицама. Посебна заштита предвиђена је за жене са инвалидитетом, жене на селу, самохране родитеље и жртве насиља – наводи Зорана Михајловић.