RSS

You are here

Нацрт закона о родној равноправности следеће недеље на јавној расправи

Следеће недеље почиње јавна расправа о нацрту закона о родној равноправности, изјавила је данас потпредседницa Владе и председница Координационог тела за родну равноправност, проф. др Зорана Михајловић.

 

„Циљ је да се јавности представи овај нацрт закона, и да кроз јавну расправу која ће трајати месец дана дођемо до доброг закона који ће коначно уредити ову област“, рекла је Михајловић на трећој седници Координационог тела одржаној у Влади Србије.

 

Она је оценила да би закон на јесен могао да се нађе пред Парламентом, пошто се заврши јавна расправа и добије мишљење Европске комисије о нацрту.

 

Законом који ће предложити Координационо тело жели се постизање што ширег друштвеног консензуса око питања родне равноправности, насиља у породици, насиља над женама.

 

Након закона, Координационо тело ће почети израду Стрaтегије о родној равноправности уз учешће организација цивилног друштва, а паралелно са тим ради се и на усвајању индекса за родну равноправност.

 

Јавна расправа о нацрту Закона о родној равноправности званично ће бити отворена у уторак када Координационо тело за родну равноправност Владе Републике Србије организује први радни састанак поводом дефинисања полазних основа за израду друге по реду националне стратегије у области родне равноправности.