RSS

You are here

Надзор над радом Грађевинске дирекције Србије због примедби грађана

Потпредседник Владе, проф. др Зорана Михајловић најавила је данас, после разговора са грађанима у Скупштини града, да ће ресорно Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре идуће недеље почети надзор над радом Грађевинске дирекције Србије.

 

“Министарство ће заједно са инспекцијским службама да се позабави радом дирекције, не само у вези тренутних проблема, на пример, зграда које тону у насељу Браће Јерковић или зграда у насељу Милева Марић Анштајн”, рекла је Михајловић, додајући да начин на који се Грађевинска дирекција понашала као инвеститор није увек био добар. Поред приговора на рад Грађевинске дирекције Србије, највише притужби грађана односило се на легализацију и издавање грађевинских дозвола, на чијем решавању Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре већ ради. Такође, било је речи и о проблемима који се тичу заштите животне средине, градских сплавова и електричне енергије.

 

Михајловић је истакла да ће и као потпредседник Владе наставити праксу разговора са грађанима сваког другог викенда, која је постојала док је била министар енергетике, “јер је то фантастичан начин да у реалности видимо проблеме и да кроз одређене правилнике и законска решења покушамо да их решимо”.

 

Она је додала да највећи број грађана који дође да разговара са потпредседником Владе и њеним сарадницима, усмени одговор добије на лицу места, а писмену информацију у року од седам до десет дана. Данашњим разговорима присуствовали су и представници градских секретаријата, што ће бити пракса у свакој локалној самоуправи у којој се пријеми буду одржавали.

 

Одговарајући на питања новинара у вези проблема у насељу Милева Марић Ајнштајн, Михајловић је подсетила да је Министарство реаговало на проблем наложивши да се станарима обезбеди смештај који ће бити безбедан по здравље, што је најважније, а да се овим проблемом баве и надлежни органи. "Колико сам упозната, подигнуте су и одређене пријаве", додала је она.

 

Михајловић је рекла и да постоје замерке на рад њених претходника у Министарству, јер ни након три и по месеца рада, немогуће комплетирати архиву, нити сакупити све уговоре. Као један од драстичних примера таквих замерки, она је навела деоницу Уб-Лајковац на Коридору 11, која се финансира новцем свих грађана Србије. “Ми ћемо као држава додатно да платимо јер је неко потписивао уговор кад није имао уопште сазнања да ли ће се и када градити околне деонице”, нагласила је она.