RSS

You are here

Насиље над женама је неприхватљиво

Влада Србије је претходних неколико месеци активно радила на подизању свести у друштву да је породично и свако друго насиље над женама неприхватљиво. Резултат тога је Акциони план активности који је донесен кроз сталну сарадњу владиног Координационог тела за родну равноправност са владиним и невладиним сектором, изјавила је данас проф. др Зорана Михајловић, председница овог тела и потпредседница Владе Србије.

 

„До октобра очекујем да проради национални СОС телефон за помоћ женама. Крајњи циљ свих активности је шира друштвена промена и непристајање на толеранцију насиља и уопште родне неравноправности“, поручила је Михајловић на састанку са Лидијом Прокић, директорком Националног демократског института (НДИ) у Србији.

 

На састанку се разговарало о могућностима сарадње, пре свега кроз компјутерски програм „Мартус“ који ова организација која се родном равноправношћу бави од 2011. године, у свету користи за мапирање кршења људских права. Овај софтвер би у Србији могао да се прилагоди потребама мапирања, прављења базе података и анализа на тему насиља над женама.

 

„Очигледно је колику подршку женама пружа ово Координациони тело. У последње време евидентна је „епидемија“ убистава жена због чега је настала идеја да им се помогне на овај начин, са овим софтвером“, рекла је Прокић.

 

Она је истакла да је пре формирања Координационог тела Србији фалио системски приступ овом проблему који захтева координацију свих институција.

 

Михајловић је истакла да јеу плану да се ово тело институционализује како би служило добробити друштва без обзира на мандат влада јер је тема насиља над женама у србији коначно постала толико просутна да је неоспорна због чега је неопходна континуирана институционана подршка.