RSS

You are here

Нема важније политике од политике спасавања и заштите људских живота

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, проф. др Зорана Михајловић, одржала је данас састанак са градоначелницима и представницима локалних самоуправа у циљу унапређењa безбедности у саобраћаја на локалном нивоу.

 

Михајловићева је нагласила да од укупног броја погинулих у саобраћају 23,9% чине пешаци и да обарање пешака чини 67% свих незгода са смртним исходом, а да у  општинским програмима за унапређење безбедности саобраћаја не постоје активности ни програми који су усмерени на заштиту пешака, иако су они најугроженија категорија.

 

 “Потребно је да формирамо нову политику у саобраћају у свакој општини у Србији и да заједничким радом поправимо лошу статистику. Свако од нас, без обзира на то одакле долази, међу пешацима у свом граду има најближу родбину, пријатеље и колеге. Са незгода и статистике вратимо се на политику и на нас који имамо моћ да мењамо ствари и да управљамо политиком безбедности у саобраћају у општинама“, нагласила је Михајловићева.

 

Потпредседница Владе је указала и на чињеницу да у 55 општина у Србији нису формирани савети за безбедност саобраћаја, а ове године 120 општина нема усвојен програм коришћења средстава за унапређење безбедности у саобраћају. Средства која су намењена за безбедност у саобраћају не троше се на изградњу тротоара, уређење зона школа, санирање црних тачака, већ се новац троши на табле са називима улица, на заштитне комбинезоне и на набавку чамаца.

 

„Молим вас да савете преузмете у своје руке, јер нема важније политике од политике спасавања и заштите људских живота. Изаберите живот, јер то је нова политика безбедности саобраћаја у општинама у Србији“, поручила је Михајловићева.