RSS

You are here

Немогуће остварено - реформски закон заживео

Велики број општина био је спреман у релативно кратом року да изда грађевинске дозволе по новом закону и немогуће је остварено -реформски закон је заживео, изјавио је саветник потпредседника Владе и министра грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Милан Ракић.

Он је рекао да је тим Министарства обишао већи део градова и општина у Србији, где су, представљајући се као заинтересовани инвеститори, желели да се увере у процес издавања грађевинских дозвола по новом закону.

"Можемо слободно рећи да је немогуће остварено - реформски закон је заживео. Добар показатељ томе је број издатих грађевинских дозвола", констатовао је Ракић.

Он је изнео и занимљиве примере у општинама у којима нису наишли на позитивна искуства. "Од службе која ради обезбеђење речено нам је да не можемо поднети захтев за грађевинску дозволу из простог разлога што је цела самоуправа отишла на прославу 8. марта, у току радног времена", рекао је Ракић.

Навео је и пример "нервозне шалтерске раднице, која их је за помоћ при попуњавању формулара послала код - министарке". "На молбу да нам помогне око упита и попуњавања нових образаца рекла нам је да се обратимо Зорани Михајловић, јер су то њени обрасци", испричао је Ракић и навео и трећи случај - за издавање дозволе задужена је само једна особа која је на – боловању. "На питање када да га очекујемо, јер желимо да инвестирамо, добили смо одговор – не знамо до даљњег", рекао је Ракић.

Упитан да ли ће се такви примери толерисати или кажњавати, он је рекао да је тренутно у току "процес уходавања", односно период када се локалним самоуправа жели помоћи у постављању система. "Остаје још један мали проценат општина и градова које нисмо обишли. Након обиласка и затварања тог првог круга контрола прећи ћемо у систем кажњавања. Једноставно, закон мора да се поштује", н агласио је Ракић.

Ракић, међутим, наглашава да суштина није у кажњавању, већ у постизању ривалитета међу самим општинама ко ће пре издати дозволу и привући инвеститоре. "Циљ закона је да привучемо инвеститоре, није нам основни смисао кажњавање и казнена политика, него просто да натерамо локалне самоуправе да имају тај такмичарски дух и као такве да што пре издају грађевинске дозволе. Инвеститор је на првом месту и улагање у Србију", рекао је он