RSS

You are here

Није битно да ли је неко Ром или не, сви смо грађани и грађанке Србије

Унапређење положаја Рома у Србији и законско регулисање принудног исељавања ромских породица из неформалних насеља биле су кључне теме данашњег састанка потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфрасруктуре проф. др Зоране Михајловић и заменице директора Амнести интернешнл за Европу Гаури ван Гулик.

 

„Влада Србије континуирано ради на унапређењу положаја Рома, као и на њиховој потпуној укључености у друштвени, економски, културни и политички живот“, изјавила је Михајловић.

 

Михајловић, која је именована да координира рад државних органа и невладиног сектора у вези са унапређењем положаја Рома, подсетила је да је држава зауставила принудна исељавања ромске популације из неформалних насеља као и да је у припреми Закон о становању којим ће се ово питање трајно регулисати.

 

„Нама није битно да ли је неко Ром или не, сви смо грађани и грађанке Србије“, рекла је Михајловић.

 

Михајловић је представила Зорана Таировића, саветника за инклузију Рома који ће се бавити питањима ромске заједнице у Србији.

 

Гаури ван Гулик изразила је захвалност потпредседници Владе због активности које је предузела на спречавању евикције Рома из насеља Грмеч у Земуну и на спремности Владе да законски реши питање принудних исељења.

 

„Положај Рома у Србији један је од приоритета Амнести интернешнала. Захвална сам потпредседници Владе која проактивним приступом ради на убрзаном решавању питања на која чекамо годинама уназад“, изјавила је Гулик.

 

Михајловић и Гулик су се сагласиле да заједничком сарадњом можемо брже и више да урадимо.