RSS

You are here

Ниједан пројекат не касни, Министарство искористило сав новац за капиталне расходе

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре успешно је реализовало капиталне пројекте предвиђене буџетом за ову годину и од предвиђеног новца до краја године биће потрошено 98 одсто, рекла је данас потпредседница Владе проф. др Зорана Михајловић.

 

„Ми ћемо можда бити једини који ће, кад је реч о капиталним расходима, потрошити све што је буџетом било предвиђено“, рекла је Михајловић на Регионалном инвестиционом форуму НИН Фокуса у Аранђеловцу.

 

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је нагласила да реализација инфраструктурних пројеката данас не касни, што је био велики проблем у претходном периоду, и подсетила да је вредност пројеката у путној и железничкој инфраструктури износи 4,3 милијарде евра.

 

„Именовали смо менторе за сваки пројекат и инсистирали на динамичким плановима, без обзира да ли пројекте воде министарство или јавно предузеће. Такав начин управљања инвестицијама дао је резултате јер пројекти данас не касне са реализацијом“, рекла је Михајловић.

 

Према њеним речима, ове године за пенале држава неће платити ниједан евро, за разлику од ранијег периода када је платила седам милиона евра пенала за кредите који су одобрени али нису искоришћени за пројекте на железници.

 

Као један од приоритета, уз изградњу Коридора 10 и Коридора 11, Михајловић је навела и

програм вредан 400 милиона евра направљен са међународним финансијским институцијама, намењен рехабилитацији 1.100 километара регионалних путева.

 

 

Михајловић је рекла да очекује да ће до краја почети модернизација пруге Београд – Будимпешта, започињањем градње на деоници Стара Пазова-Нови Сад. Такође, радиће се и на обилазници око Београда као и на наставку изградње недостајућих деоница на Коридору 11.

 

Говорећи о реформама у сектору грађевинарства, Михајловић је рекла да је одмах након почетка примене обједињене процедуре, 1. марта, у другом кварталу број издатих грађевинских дозвола порастао близу 30 одсто, а дозволе се издају за мање од месец дана.

 

„То све је потврдила и Дуинг бизнис листа Светске банке, на којој смо напредовали са 91. на 59. место. На томе се нећемо зауставити, од 1. јануара 2016. године уводимо електронску грађевинску дозволу, а наш циљ је да будемо међу првих 15 на тој листи“, рекла је Михајловић.

 

Она је нагласила и да је раст БДП-а од 1 одсто у другом кварталу остварен је највише захваљујући већој активности у грађевинарству, које је забележило раст од 12,7 одсто, као и да све више великих послова на изградњи инфраструктуре добијају домаће компаније.

 

Говорећи о реформисању јавних предузећа, Михајловић је рекла да је процес реформисања  у сектору железнице можда најтранспарентнији, а да су започети и разговори са Светском банком о реформисању „Путева Србије“. Кад је реч о спајању „Коридора Србије“ и „Путева Србије“, оно ће се догодити кад се заврши изградња Коридора 10, за које је предузеће „Коридори Србије“ и основано.

 

 „За мене је било важније да се Коридор 10 гради, да се радови убрзају, да се прегледају сви уговори, да извођачи раде динамиком којом смо планирали. На једној деоници код Димитровграда степен реализације је толико низак и са њима ће сигурно бити раскинут уговор. Сада кад завршавамо са грађевинском сезоном, имамо довољно времена да изаберемо новог извођача“, објаснила је она.