RSS

You are here

Нови закон о грађевинским производима за уређено тржиште и градњу по највишим стандардима ЕУ

На предлог Министарства грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре, Влада Србије усвојила је на данашњој седници Предлог закона о грађевинским производима, који ће први пут на јединствен начин уредити ову област и ускладити је по свему са стандардима и најбољом праксом ЕУ.

 

Најважнији ефекти овог закона, кад буде усвојен у Народној скупштини, биће уређеније тржиште грађевинских производа, подигнут ниво квалитета материјала који се користи у градњи путева, мостова, зграда и других објеката, уз повољније цене за инвеститоре омогућене конкуренцијом произвођача.

 

Нови закон, поред тога што ће подићи стандарде у грађевинарству у Србији, учиниће и домаће произвођаче конкурентнијим на европском тржишту, јер ће се и у Србији примењивати једнаки стандарди као и у земљама чланицама ЕУ.

 

Нови пропис даће додатни подстицај развоју грађевинарства и омогућиће да објекти који се граде буду безбедни и еколошки прихватљивији, чувајући живот и здравље људи током читавог животнoг циклуса грађевинских објеката.