RSS

You are here

Нови Закон о становању унапредиће и положај Рома у Србији

Унапређење положаја Рома и законско регулисање принудног исељавања ромских породица из неформалних насеља биле су теме данашњег састанка потпредседнице Владе и министарке грађевинарства, саобраћаја и инфрасруктуре проф. др Зоране Михајловић и сталне координаторке Уједињених нација у Србији Ирене Војачкове Солорано.

 

„Влада Србије континуирано ради на унапређењу положаја Рома, као и на њиховој потпуној укључености у друштвени, економски, културни и политички живот“, изјавила је Михајловић.

 

Михајловић, која је именована да координира рад државних органа и невладиног сектора у вези са унапређењем положаја Рома, подсетила је да је држава зауставила принудна исељавања ромске популације из неформалних насеља као и да ће новим Законом о становању ово питање бити трајно регулисано.

 

„Припремљен је и Предлог Стратегије за социјално укључивање Рома и Ромкиња у Србији за период 2016-2020. који ће Влада ускоро усвојити“, рекла је Михајловић.

 

Ирена Војачкова Солорано, која је овом приликом представила свог саветника за људска права Клода Кана, истакла је задовољство због добре сарадње коју УН у Србији остварују са Министарством грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре и Кабинетом Зоране Михајловић.

 

„Ваша залагања у погледу побољшања положаја припадника ромске заједнице су за сваку похвалу и имате нашу пуну подршку у даљем раду на овом пољу“, изјавила је Војачкова-Солорано.

 

Стална координаторка УН похвалила је залагања Михајловићеве у процесу унапређења родне равноправности, док је потпредседница Владе истакла значај сарадње УН агенција са Координационим телом за родну равноправност.