RSS

You are here

Нови закон за опоравак грађевинске индустрије

Циљ Владе Србије је да до 2017. године удео грађевинарства у укупном БДП-у Србије са садашњих четири одсто порасте на седам одсто БДП-а. То се очекује као ефекат измењеног Закона о планирању и изградњи који ће створити простор за раст грађевинарства у Србији, изјавила је данас потпредседник Владе Србије и министар грађевинартсва, саобраћаја и инфраструктуре проф.др. Зорана Михајловић.

Она је на представљању предлога измена и допуна овог закона у Привредној комори Србије рекла да је ово први пут да нови закон прате и подзаконска акта.

 


„Осам подзаконских аката је одмах припремљено, остатак очекујем до 15. фебруара“, изјавила је Михајловић и подсетила да је овај важан системски закон у четвртак усвојила Влада Србије. Предлог закона ће се крајем идуће недеље наћи пред Парламентом, а почетак његове примене очекује се истог дана када га Скупштина усвоји.

На скупу коме су присуствовали привредници, амбасадор СAД Mаjкл Kирби, министарка за европске интеграциjе Jадранка Jоксимовић, в.д.председника ПКС Миливоје Милетић и стручна јавност, Михајловић је изјавила да ће се грађевинска дозвола добиjати за 28 дана, биће уведен једношалтерски систем, а држава ће преузети на себе прикупљање документациjе и разних потврда како би се олакшало инвеститорима.

 "Aко желимо да спроведемо реформе у земљи што jе циљ Владе, оваj закон морамо истински да применимо", рекла jе Mихаjловић.

Oна jе додала да се у Србиjи у просеку на грађевинску дозволу у просеку чека 216 дана, а у неким случаjевима 5 до 7 година што jе недопустиво и подсетила да jе Србиjа због тога на листи Светске банке "Doing business" по ефикасности издавања грађевинских дозвола на 186. месту од укупно 189. земаља.

Mихаjловић jе рекла да ће локалне самоуправе до 1. марта бити потпуно оспособљене за примену овог системског закона и да ће сносити санкциjе уколико га не буду примењивале.

 


Mихаjловић jе наjавила да ће у другоj половини године бити уведена и електронска грађевинска дозвола и усвоjени посебан закон о грађевинарству и посебан закон о конверзиjи. До решавања питања конверзиjе, сви са правом коришћења грађевинског земљишта, имаће могућност да на њему граде.

„Без јасних правила, нема јасног система“, закључила је Михајловић.