RSS

You are here

Од 1. јануара електронске дозволе једноставније од Фејсбука

Потпредседница Владе и министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре проф. др Зорана Михајловић изјавила је данас да ће од 1. јанура у целој Србији почети да се издају електронске грађевинске дозволе и да ће тај систем за коришћење бити једноставнији од друштвене мреже „Фејсбук“.

 

„Ми смо ово урадили за територију целе Србије, нема делова земље где се ово неће примењивати“, рекла је Михајловић, која је заједно са новинарима испробала систем за електронске грађевинске дозволе у Грађевинској школи "Бранко Жежељ", наводећи да ће уходавање трајати до марта.

 

“Сигурно ћемо од марта почети у потпуности да издајемо електронске грађевинске дозволе”, рекла је Михајловић.

 

Она је истакла да је то уходавање, на пример, у Македонији трајало мало дуже и да ће се Министарство трудити да брже реши почетничке проблеме.

 

Према њеним речима, Закон о планирању и изградњи даје резултате и у октобру 2015. у односу на исти месец 2014, Србија је издала 35 одсто више грађевиснких дозвола.

 

“Такође, просек издатих дозвола у претходних неколико месеци је у односу на претходних седам година већи за 23 одсто, а вредност изведених радова је већи за више од 60 одсто у октобру него у истом месецу 2014. године”, нагласила је Михајловић.

 

Она је казала да се обучавају тренери који ће обучавати представнике локалних смаоуправа и да се Министарство заједнички трудило са НАЛЕД-ом, УСАИД-ом и ГИЗ-ом да све то буде врло једноставно.

 

Михајловић је подсетила да се Србија ове године попела на Дуинг бизнис листи Светске банке о условима пословања за више од 30 места наводећи да је циљ да следеће године будемо међу првих 20 или 30 земаља, чему ће свакако допринети електронска грађевинска дозвола.

 

“Обећали смо тада да ћемо 1. јануара сигурно кренути са издавањем електронске грађевинске дозволе и драго ми је да ћемо рок испоштовати”, нагласила је Михајловић.

 

Она је нагласила да је систем лакши за употребу него Фејсбук и да као када се улази у свој налог и прави мејл адреса тако ће корак по корак и тај систем да води корисника да уради све што је потребено.

 

Михајловић је том приликом обишла 32 полазника из локалних самоуправа које се обучавају за употребу тог система.

 

Упитана да прокоментарише штрајк у Републичком геодетском заводу, Михајловић је рекла да нема разлога за штрајк запослених у катастру и позвала синдикате да још једном размисле, као и да не би волела да тај штрајк прерасте у политички.

 

"Не постоји ниједан разлог зашто не би заједно могли да разговарамо као што разговарамо са свим институцијама које имају неки проблем. Држава је много урадила за РГЗ који је нама срце система, јер ако не функционише катастар не могу да функционишу ни друге важне ствари", рекла је Михајловић одговарајући на питања новинара.