RSS

You are here

Одговори на питања Ал џазире Балкан - пројекти у области развоја саобраћајне инфраструктуре

Хоће ли задуживање због пакета мера помоћи привреди и грађанима, вредног око пет милијарди евра, утицати на Владу Србије да одустане или одложи неке пројекте најављене програмом "Србија 2025"?


Планови у области развоја саобраћајне инфраструктуре за сада нису претрпели значајније промене као последица епидемије корона вируса у Србији.

 

Kада је реч о саобраћајној инфраструктури, да ли је већ раније обезбеђен новац за градњу већ започетих деоница ауто-путева (Моравски коридор, Прељина–Пожега, Kузмин – Сремска Рача) и хоће ли њихова градња бити завршена у предвиђеним роковима? Да ли ће ново задуживање Србије узроковано последицама епидемије одложити планове за градњу ауто-пута "Вожд Kарађорђе", Београд – Зрењанин – Нови Сад, Ниш–Плочник, Пожега-Бољаре или ће Влада Србије макар привремено одустати од неког од ових пројеката?


Настављена је реализација свих започетих пројеката, међу којима су и пројекти изградње Моравског коридора, ауто-пута Сремска Рача - Kузмин и Прељина-Пожега. Наглашавамо да су ова градилишта, заједно са градилиштем обилазнице око Београда, брзе пруге Београд-Будимпешта и другим пројектима, била активна и током трајања ванредног стања, а држава уредно измирује обавезе према извођачима. Током ванредног стања, због објективних околности, извођачи нису били у могућности да радове изводе пуним капацитетом, због чега је могуће кашњење од неколико месеци, што имајући у виду да је реч о великим инфраструктурним пројектима, не представља значајно кашњење.

 

Да ли ће се, због новонасталих околности, одустати од најављене градње националног стадиона у Београду, као и градских стадиона у Суботици, Лесковцу, Зајечару, Kраљеву, Лозници, Kрушевцу, Врању, Новом Пазару?


Није планирано одустајање ни од планираних пројеката у области транспортне инфраструктуре из инвестиционог плана „Србија 2025”, али је могуће да ће се са реализацијом неких од планираних пројеката отпочети нешто касније него што је првобитно било предвиђено.

 

Хоће ли Србија са новим задужењем имати новца за градњу метроа у Београду? Ако да, када се може очекивати почетак градње?


Kад је реч о пројекту изградње београдског метроа, 12. маја 2020. године потписан је Споразум о донацији 8,3 милиона евра за реализацију пројекта београдског метро са Француском, а тај новац биће искоришћен за израду техничке документације (Идејног пројекта за прву фазу линије 1 београдског метроа са студијом утицаја на животуну средину, Студије изводљивости за прву фазу линије 1 београдског метроа, као и концептуалног решења за трећу линију метроа).