RSS

You are here

Одговори на питања Ал џазире - "Ер Србија"

1. Најавили сте набавку авиона (једнина или множина) за "Ер Србију". Kако, лизингом, изнајмљивањем или куповином?

2. Kоји је степен ризика у периоду када су сви буџети (света) под оптерећењем због кризе COVID-19?

3. Размишља ли се о преузимању дела власништва од "Етихада", с обзиром на раније наведено?


Све земље траже начин како је најбоље помоћи њиховим компанијама. Примера ради, Немачка је одобрила директну државну помоћ "Луфтханзи" у износу од 10 милијарди евра, јер је пословање највеће европске авио-компаније доведено у питање губитком који сваки сат износи милион евра. САД су само за "Америкен", "Делту" и "Јунајтед" спремили пакет помоћи тежак 33 милијарде долара.


Биће размотрене све могућности које могу да допринесу даљем развоју "Ер Србије", пратићемо и шта раде чланице ЕУ на помоћи својим авио-компанијама и тражићемо најбоље решење за нашу компанију. То значи и потенцијално повећање власничког удела државе у "Ер Србији" или улагање у флоту авиона.


Kад се говори о могућој набавци авиона, ситуација на тржишту је тренутно повољна јер су многи одустали од својих поруџбина, тако да се сада, уместо да се испорука авиона чека неколико година, он добија готово одмах, по цени која је неколико пута мања него што је то било пре. То је још драстичније када су цене коришћених ваздухоплова у питању.