RSS

You are here

Одговори на питања дневног листа "Данас" - грађевинари и заштита на раду од корона вируса

Постовани, с обзиром на то да је од 27. априла грађевинска индустрија кренула пуном паром, мада нека предузећа са радовима нису стајала ни током најјачег дејства епидемије корона вируса, молимо вас да нам одговорите на следећа питања.

1. Да ли и даље, с обзиром на то да корона вирус није искорењен а поједини представници медицинске струке тврде да ће доћи и до другог таласа и упозоравају да ни у овом тренутку не сме да буде опуштања, да ли на грађевинама током радова важе мере социјалног дистанцирања, односно поштује ли се прописани размак између два радника на градилишту?

2. Да ли су, с обзиром на то да епидемија корона вируса још увек траје, радници дужни да носе маске и другу опрему док раде на грађевини?

3. Да ли на паузама смеју да се окупљају по групама или морају да држе размак и поштују да их у групи не буде више од двоје?

4. Да ли надлежне инспекције Министарства грађевинарства Србије обилазе градилишта и прате да ли послодавци, односно извођаци радова поштују прописане мере и услове рада на грађевини у условима корона вируса?

5. Да ли ће послодавци односно извођаци радова бити кажњени у случају да не поштују епидемиолошке мере на грађевинама?

6. Да ли је неко грађевинско предузеће од 16. марта кажњено због непоштовања епидемиолошких мера и, ако јесте, које?

7. Да ли Министарство грађевинарства поседује податке о евентуалној појави корона вируса међу грађевинским радницима? Другим речима, да ли постоје статистички подаци колико се грађевинских радника у Србији заразило корона вирусом и да ли је таква статистика уопште рађена односно затражена од надлежних у кризном стабу?

 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је још на почетку епидемије, средином марта, две препоруке у вези с тим да се, где год је то могуће, радови изводе на отвореном, уз максималну заштиту радника, у складу са препорукама Владе. Препоруке су се односиле на то се радови на градилиштима изводе, али уз услов да грађевинске фирме обезбеде сву неопходну заштиту за раднике. Према томе, у зависности од могућности организовања рада сваке фирме, у складу са одлукама Владе током трајања епидемије COVID-19, зависила је и активност на појединачним градилиштима.

 

Поред тога, Министарство је раније позвало све инвеститоре и извођаче радова на великим инфраструктурним пројектима да учине све како би одржали ниво активности на градилиштима на реализацији инфраструктурних пројеката, изградње и санације и реконструкције путева, железнице, у области станоградње, комуналне инфраструтуре и других послова, уз обавезу да радницима обезбеде сву потребну примену заштите од корона вируса, у складу са одлукама Владе Србије.

 

Током читавог периода одржавана је свакодневна комуникација Министарства са свим инвеститорима и извођачима на највећим инфраструктурним пројектима у Србији како бисмо обезбедили да градилишта функционишу без прекида и заједно решавали проблеме са којима се сусрећу током извођења радова за време епидемије COVID-19.

 

Поменуте препоруке су и даље на снази и заштита радника остаје приоритет, јер епидемија COVID-19 није прошла, а грађевинска сезона је увелико почела.

 

Радови ће се одвијати уз све прописане заштитне мере јер се не сме ризиковати да вирус уђе на градилишта, због непридржавања прописаних мера.

 

Такође, наглашавамо да су републички грађевински инспектори овог министарства вршили надзоре и службене саветодавне посете код надзираних субјеката у складу са Законом о инспекцијском надзору, приликом којих су, поред надлежности прописаних одредбама Закона о планирању и изградњи, вршили и контролу примене препоручених мера заштите од корона вируса у оквиру којих нису утврђене неправилности.

 

По питањима о кажњавању надзираних субјеката указујемо да Инспекторат за рад, као орган управе у саставу Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања, обавља инспекцијске послове и с њима повезане стручне послове у области безбедности и здравља на раду, а инспекцијски надзор над применом Закон о заштити становништва од заразних болести и других прописа и општих аката којима се уређује област заштите становништва од заразних болести врши Министарство здравља, преко санитарних инспектора.