RSS

You are here

Одговори на питања дневног листа "Курир" - ваздушни и друмски саобраћај

Да ли ће авио-саобраћај почети са радом 18. маја, како је најављено? Да ли је Министарство добило нека обавештења када ће авио-саобраћај и аеродроми у другим земљама бити отворени?

 

Србија је спремна да отвори авио саобраћај, али ће се то догодити у договору са Европом (будући да се претежно авио-саобраћај и одвија са земљама ЕУ), с обзиром на то да нигде још увек нема путничких летова. Наши авиони, посада и аеродроми су спремни да започну летове, али како се будемо заједнички договарали са Европом, тако ћемо и отварати летове.

По неким препорукама говоримо о интервалу између 15. и 18. маја. Напомињемо да Аеродром „Никола Тесла“ ниједног тренутка није био затворен, да је "Ер Србија" довезла више од 13.000 наших грађана из различитих делова света, као и да је допремила 2.500 тона хуманитарне помоћи.


Да ли је Министарство добило нека међународна упутства како би авио-саобраћај и превоз путника авионима требало да изгледа? Да ли ће у авионима и на аеродромима бити уведене неке нове мере и које? Да ли ће након слетања путника у Србији за њих бити обавезна самоизолација, односно карантин?

 

Све мере које доносимо у складу су са ставом лекара и струке. Што се тиче мера безбедности у авио-саобраћају, сви који буду желели да путују мораће да имају тест на корону који није старији од 72 сата, а када слете ићи ће у изолацију.

Грађани треба да буду опрезни и не купују авио карте које већ сада нуде неке лоу-кост компаније, имајући у виду да држава још није издала ниједно одобрење за рад.


Како ће функционисати друмски и железнички међународни саобраћај у наредном периоду? Када ће се отворити границе? Да ли ће и за те возаче и путнике бити обавезан карантин?


Кад говоримо о друмском и железничком саобраћају, у овом тренутку донета је одлука само о поновном успостављању међуградског аутобуског и железничког саобраћаја, што је предвиђено од понедељка, 4. маја.