RSS

You are here

Одговори на питања еКапије - цене некретнина

Kако бисте оценили цене некретнина у Србији и уочава ли се неки тренд? Kаква су очекивања Министарства у односу на корона кризу, колико ће она утицати на овај сектор?

 

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре издало је још на почетку епидемије, средином марта, две препоруке у вези с тим да се, где год је то могуће, радови изводе на отвореном, уз максималну заштиту радника, у складу са препорукама Владе. Препоруке су се односиле на то се радови на градилиштима изводе, али уз услов да грађевинске фирме обезбеде сву неопходну заштиту за раднике.

Резултати ових мера најбоље су се могли видети на градилиштима великих инфраструктурних пројеката у путној и железничкој инфраструктури, која су била активна током читавог ванредног стања, али су била активна и друга градилишта, на којима се радило на изградњи стамбених објеката (нпр. изградња станова за припаднике снага безбедности).

 

Свакако да се може очекивати да епидемија ЦОВИД-19 остави одређене последице у смислу пролонгирања рокова за завршетак појединих пројеката, али се ради о неколико месеци.

Kад говоримо о условима за пословање у сектору некретнина, држава је створила све услове да се у Србији гради, што се види кроз електронску процедуру и максимално ефикасан поступак издавања грађевинских дозвола, а о томе говори и девето место на листи Светске банке Дуинг бизнис у области издавања грађевинских дозвола.

Такође, да грађевинарство није стало због епидемије COVID-19 у Србији говори и податак о броју активних градилишта којих је крајем маја било више од 58.000, што је око 17.000 активних градилишта више него у истом периоду прошле године.