RSS

You are here

Одговори на питања листа "Политика" - ваздушни и међуградски саобраћај, штета због вируса

 

Колике губитке ће имати "Ер Србија" и Аеродром "Никола Тесла" због затварања аеродрома? Колико летова је до сада отказано и колики су досадашњи губици за једне и друге? Да ли ће им држава помоћи и на који начин?


Досадашња штета због пандемије COVID-19 у Србији у области ваздушног саобраћаја због обуставе комерцијалних међународних летова и драстичног пада броја путника процењује се на око 40 милиона евра, док се штета по привреду, ако говоримо о авио-индустрији и предузећима из овог сектора, процењује и на веће износе.

На процени штете и плану економског опоравка мисли се и ради од првог дана када се десила зараза, а са тим циљем формиран је и посебан кризни штаб, на челу са председником Републике, на којем се праве процене штете и доносе мере.

Као Министарство позвали смо све компаније из ресора да известе о свим проблемима које имају и да нам пошаљу предлоге решења како бисмо могли заједно да направимо један реалан и оптимистичан програм мера за помоћ после епидемије вируса COVID-19 како бисмо што пре успели да опоравимо нашу привреду.

 

Колика је штета од укидања међуградског саобраћаја, са економског аспекта?

 

Штета која је до сада настала услед укидања путничког аутобуског саобраћаја (укључујући унутрашњи и међународни саобраћај), процењује се на око 23 милиона евра, а очекује се да ће до краја године ти губици бити и већи.