RSS

You are here

Одговори на питање Танјуга - потенцијално кашњење изграње пута Прељина-Пожега

Председник Србије Александар Вучић изразио је данас забринутост на конференцији за новинаре након постављања камена темељца за фабрику "Бросе" у Пачеву о томе да ли ће радови на изградњи пута Прељина-Пожега каснити.

"Мене брине да ли ће пут Прељина-Пожега каснити", рекао је Вучић.

 Молимо вас за информацију о томе какво је стање на терену, да ли на терену има довољно ангажованих радника и опреме и да ли постоји кашњење у реализацији овог пројекта?


Упркос различитим проблемима, у претходном периоду завршавани су бројни велики инфраструктурни пројекти. Међутим, кад говоримо о утицају корона вируса, то је проблем који спада у домен више силе која потенцијално може утицати на све области, па и на извођење радова на изградњи једног ауто-пута. Иначе, у сваком извођачком уговору постоји стандардна клаузула “виша сила” на коју уговорне стране могу да се позову и примене уколико се за то доказано испуне услови.
У Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре је 20. фебруара одржан састанак са свим кинеским компанијама (ЦРИ, ЦЦЦЦ, "Пауер Чајна", "Шандонг хај спид" и ЦМЕЦ) које су ангажоване у Републици Србији и на којем је разговарано о могућим решењима за проблеме узроковане епидемијом у њиховој земљи.


Тренутно, како смо информисани, постоје одређени проблеми са пројектима које реализује компанија ЦМЕЦ, а потенцијални проблеми са кинеским извођачима више се тичу производње и допремања опреме, него доласка радника из НР Кине. Остале компаније су наговестиле да ће, уколико се за тиме укаже потреба, у већој мери ангажовати српске извођаче и на тај начин компензовати кинеску радну снагу.


Што се тиче пројекта изградње ауто-пута Прељина-Пожега, Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре као финансијер, ЈП “Путеви Србије” као инвеститор и кинеска компанија ЦЦЦЦ као извођач радова, учиниће све у оквиру својих надлежности да не дође до пробијања рока за изградњу овог коридора. Иначе, реч је о кинеској компанији која је недавно (18. децембра 2019. године) завршила деоницу ауто-пута "Милош Велики" од Сурчина до Обреновца пре уговореног рока.
Надамо се да ће ови проблеми бити превазиђени на најбољи могући начин и да се тренутна ситуација неће битно одразити на извођење радова на пројектима на којима раде кинеске компаниије.