RSS

You are here

Одговри на питања "Јужних вести" - улазак у Србију и тестирање на корону

Министарка Зорана МИхајловић рекла је да они који желе да уђу у Србију морају да имају потврду да су негативни на COVID-19, и то не старији од 72 сата. Грађани који су се обратили "Јужним вестима", конкретно је Немачка у питању, кажу да тамо може да се тестира искључиво онај ко има симптоме.

Како да се онда грађани тестирају пре уласка у Србију? Да ли постоји некакав договор између влада земаља или регулатива која би решила ово питање?


Цитирана изјава односи се искључиво на путнике у ваздушном саобраћају. Србија је спремна да отвори авио-саобраћај али ће се то догодити у договору са Европом (будући да се претежно авио-саобраћај и одвија са земљама ЕУ), с обзиром на то да нигде још увек нема путничких летова. Наши авиони, посада и аеродроми су спремни да започну летове, али како се будемо заједнички договарали са Европом, тако ћемо и отварати летове.
По неким препорукама говоримо о интервалу између 15. и 18. маја. Напомињемо да Аеродром „Никола Тесла“ ниједног тренутка није био затворен, да је "Ер Србија" довезла више од 13.000 наших грађана из различитих делова света, као и да је допремљено око 2.800 тона хуманитарне помоћи.
Све мере које доносимо у складу су са ставом лекара и струке. Што се тиче мера безбедности у авио-саобраћају, сви који буду желели да путују мораће да имају тест на корону који није старији од 72 сата, а када слете ићи ће у изолацију. Напомињемо да ће процедуре у вези са одвијањем међународног комерцијалног путничког авио-саобраћаја у условима пандемије COVID-19 морати да буду усаглашене на глобалном нивоу.
Грађани треба да буду опрезни и не купују авио-карте које већ сада нуде неке лоу-кост компаније, имајући у виду да држава још није издала ниједно одобрење за рад.