RSS

You are here

Основано предузеће „Аеродроми Србије“, ускоро летови за Краљево

 

Током прве половине фебруара у Србији ће почети са радом предузеће „Аеродроми Србије“ д.о.о, одлучено је на данас одржаној седници Владе Србије.

 

Први задатак новог предузећа биће успостављање цивилног ваздушног саобраћаја на Аеродрому Морава Краљево у чије је опремање до сада уложено десет милиона евра.

 

Од ваздухоплова којима тренутно располаже Ер Србија, на овом аеродрому ће моћи одмах да лети АТР-72. Након додатног опремања аеродрома, можда већ крајем ове и током следеће године на Аеродром Морава ће моћи да слећу сви авиони из флоте Ер Србије.

 

Основни задаци предузећа „Аеродроми Србије“ биће управљање, развој и одржавање аеродромске инфраструктуре Републике Србије.

 

То значи оспособљавање за коришћење већ постојећих већих војних и мешовитих аеродрома у Србији који би се могли користити за превоз путника и робе, али и изградња нових аеродрома и повећање безбедности на малим аеродромима.

 

Док не започне сопствене комерцијалне активности када ће моћи да се самостално финансира, предузеће ће се финансирати из буџета Републике Србије за шта је предвиђено 10 милиона динара годишње.

 

Седиште предузећа ће бити на Аеродрому „Никола Тесла“, и имаће два запослена укључујући в.д директора Предрага Бабића, досадашњег руководиоца сектора за инвестиције Аеродрома „Никола Тесла“ кога је на ову функцију именовала Влада Србије до избора директора.

 

Стручну и другу помоћ новоформираном предузећу пружаће менаџмент Аеродрома „Никола Тесла“.