RSS

You are here

Поднета кривична пријава против капетана потонулог брода

Министарство грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре поднело је кривичну пријаву против Мазура Сергиуа, капетана брода, држављанина Украјине, који је јуче потонуо на Дунаву код места Богојево.

 

Анализирајући околности које су довеле до потапања, инспектори су закључили да је основни узрок несреће лоша процена другог капетана на теретном броду „Атос“, капетана унутрашње пловидбе, Мазур Сергиyа, који је одлучио да окрене моторни теретњак „Атос“, у чијем је саставу било пловило „Гетан“, везано уз десни бок, на месту које није предвиђено за окретање, па је због тога пао десним боком на средњи стуб моста. Капетан унутрашње пловидбе Мазур Сергиy није предузео све мере опреза које захтева општа обавеза примене дужне пажње и пловидбене праксе да би се избегло угрожавање људских живота и оштећење пловила, сходно одредбама члана 48 Закона о пловидби и лукама на унутрашњим водама. Тиме је проузроковао велику материјалну штету јер је због ударца у стуб дошло до оштећења брода „Гетан“ који се са 1.100 тона кукуруза потопио у реци Дунав, ван пловног пута.

 

Брод „Атос“ са румунском заставом потонуо је јуче на Дунаву у месту Богојеву, након што је ударио у десни стуб друмског моста. У инциденту није било повређених.

 

Инспекција за безбедност пловидбе при Министарству грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре утврдила је да је на 1367. километру Дунава теретни брод „Гетан“ кога је „Атос“ носио у свом саставу на десном боку, ударио око седам часова у десни стуб моста  приликом уласка у званични отвор моста у низводној пловидби.

 

Како се наводи у извештају Инспекције, на броду је од ударца настало оштећење бродске оплате, због чега је вода почела да надире.

 

Заповедник је покушао да насукивањем оштећеног брода спречи потапање, међутим, око 9 часова и 45 минута овај теретни брод натоварен кукурузом, потонуо je на спруду ка десној обали.